Dečiji školski kamp u organizaciji SКUD „Afrika“ u Johanesburgu

U Johanesburgu je od 5. do 9. decembra 2019. godine u obrazovno-rekreativnom kompleksu „Don Bosko“ održan dečiji kamp u organizaciji SKUD „Afrika“.

Ovogodišnji kamp je u okviru odobrenog projekta sufinansiran od strane Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu MSP, dok su ostali troškovi pokriveni iz participacija roditelja, donacija i sredstva SKUD „Afrika“. Za decu čiji roditelji nisu bili u mogućnosti da plate participaciju omogućeno je besplatno učešće. Ovo je bio drugi po redu dečiji školski kamp koji je SKUD „Afrika“ organizovalo u JAR, u cilju obnavljanja podmlatka društva.

Kamp je pohađalo 17 polaznika (10 dečaka i 7 devojčica) od 6 do 20 godina. Nastavu je izvodio profesor književnosti i režiser iz Beograda, Boško Milosavljević, a u brizi o deci su mu pomagala i dva roditelja koja su bila prisutna tokom trajanja kampa. Pored zanimljivog programa prilagođenog učenicima iz dijaspore u okviru koga su bila predavanja o srpskom jeziku i književnosti, srpskoj istoriji i geografiji predavanja su bila obogaćena tonskim zapisima iz arhiva Radio Beograda o našim znamenitim ličnostima, a prikazani su video materijali i filmovi o značajnim ličnostima naše istorije. U poslepodnevnim časovima članovi omladinskog ansambla SKUD „Afrika“ organizovali su za polaznike kampa časove folklora. Polaznici su se bavili i sportom i igrali košarku i fudbal koliko je to vreme dopuštalo.

U nedelju 8. decembra 2019. godine, polaznici kampa su pripremili mali program za roditelje na kome su predstavili neka od novostečenih znanja.  Deca i roditelji nisu krili zadovoljstvo programom i čitavom organizacijom kampa i izneli su očekivanje da će njegovo organizovanje biti nastavljeno i narednih godina.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …