Dečija Evropska smotra u aprilu u Novom Sadu

Ove godine se prvi put Dečija evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba iz regiona, održava u matici – 11. i 12. aprila u hali Spens u Novom Sadu, nastupiće preko 30 ansambala iz rasejanja i regiona.

FOTO: D. Đokić

Predsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke (SSUN) Danilo Đokić, boravio je u radnoj poseti Beogradu i Novom Sadu. Povod je bila zajednička organizacija nemačkog i švajcarskog saveza Osme Dečije evropske smotre srpskog folklora dijaspore i Srba iz regiona. Ovogodišnja Dečija evropska smotra prvi put će se održati u Srbiji i to u Novom Sadu, u čuvenom Spensu, u periodu od 11. do 12. aprila. Prema trenutnom planu trebalo bi da nastupi preko 30 dečijih folklornih ansambala iz rasejanja i regiona. Dečiji folklorni ansambli iz Srbije nastupiće u revijalnom delu. Procenjuje se da bi preko 3000 takmičara i posetilaca u ta dva dana posetilo Novi Sad.

Dogovori u vezi sa samom realizacijom smotre su počeli i to je bio povod da se predsednik SSUN sastane sa predsednikom Republike Srbije, Aleksandrom Vučićem, generalnim sekretarom predsednika Republike Srbije Nikolom Selakovićem, Njegovom svetošću Patrijarhom Irinejom kao i sa predstavnicima Grada Novoga Sada.

FOTO: D. Đokić

Đokić se zahvalio predsedniku Vučiću ispred nemačkog saveza na pomoći i podršci koju pruža srpskoj dijaspori. Predsednik Vučić je pohvalio ideju da deca iz dijaspore i regiona nastupe u matici zajedno sa dečijim folklornim ansamblima iz Srbije i prihvatio da bude pokrovitelj Osme Dečije evropske smotre  folklora u Novom Sadu.

FOTO: D. Đokić

Njegova svetost Patrijarh srpski Irinej je dao blagoslov za održavanje smotre i okupljanje dece. Patrijarh je poželeo uspešnu organizaciju smotre i izrazio zadovoljstvo što se ovakve manifestacije održavaju u Srbiji.

Check Also

Dani srpske kulture u Temišvaru

Javnom tribinom pod nazivom „230 godina od Temišvarskog sabora“ i predstavljanjem knjige „Arhijereji Temišvarske eparhije“, …