Definisati status srpskog jezika u Sloveniji

Izveštaj ekspertske grupe Saveta Evrope o primeni Evropske povelje za regionalne ili manjinske jezike u Sloveniji ukazuje na neophodnost definisanja statusa srpskog jezika kao manjinskog jezika.

8519126055356abeb2c3b1465050879_640x427

Preporuke izveštaja koje su usledile nakon četvrtog kruga monitoringa, a koje se odnose na srpski jezik su da se priznaju Nemački, Hrvatski i Srpski kao manjinski jezik koji se tradicionalno koristi u Sloveniji i da se na njih primene odredbe Dela II Povelje, kao i intenziviranje mera za podizanje svesti javnosti o regionalnim i manjinskim jezicima u redovnom obrazovanju i masovnim medijima.

Među odredbama Dela II Povelje o manjinskim jezicima na prvom mestu se nalazi priznavanje regionalnog ili manjinskog jezika kao izraz kulturnog bogatstva. U tom smislu se između ostalog preporučuje odlučna akcija promocije manjinskih jezika u cilju njihovog očuvanja, ali i obezbeđivanje uslova i sredstava za učenje manjinskih jezika i njihovo proučavanje na svim obrazovnim nivoima…

Stanovništvo srpskog porekla je danas najbrojnija nacionalna zajednica na teritoriji R. Slovenije, koja ne ostvaruje pravo na jezik.

Najstariji pisani izvor o prisustvu Srba u Beloj Krajini je iz 1530. godine. Autohtona srpska naselja koja potiču iz 16. veka nalaze se na granici Slovenije i Hrvatske. Prema popisu Dravske banovine u Beloj Krajini je 1931. godine živelo 6.745 pravoslavnih Srba i Crnogoraca. Prvi popis nakon Drugog svetskog rata iz 1948. je pokazao da u Sloveniji tada živi 7.048 Srba i 521 Crnogorac. Danas najveću grupaciju čine Srbi doseljeni u vreme SFRJ. Udruženja i organizacije Srba iz Slovenije procenjuju da je ukupan broj srpskog stanovništva oko 65 000 (procene od 50 000 do 70 000), uzimajući u obzir veroispovest i jezik.

U Sloveniji su kao manjinski jezici priznati samo italijanski i mađarski, ujedno Mađari i Italijani imaju status nacionalne manjine u Sloveniji.

Poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope usvojili su rezoluciju i preporuke o situaciji i pravima nacionalnih manjina u Evropi početkom aprila 2014. godine.

Srbija očekuje da sva prava pripadnika srpske nacionalne manjine u drugim zemljama budu u punoj meri poštovana u skladu sa standardima Saveta Evrope, uključujući i pitanje prava na korišćenje maternjeg jezika i pisma.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …