Deklaracija o unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović potpisali su u Subotici Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, koja sadrži šest tačaka:

Tekst Deklaracije

o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja

između Republike Srbije i Republike Hrvatske

U cilju unapređenja bilateralnih odnosa, regionalne saradnje i stabilnosti kao i rešavanja otvorenih pitanja između dve države, predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović dogovorili su da se sporazumno i aktivno pokrenu ili ubrzaju sledeći procesi:

1. Unaprediti bilateralnu zaštitu manjina – srpske u Republici Hrvatskoj i hrvatske u Republici Srbiji– na osnovu Sporazuma između Srbije i Crne Gore i Republike Hrvatske o zaštiti prava srpske i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori, potpisanog 15. novembra 2004. godine u Beogradu, kao i Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, usvojene od strane Saveta Evrope 10. novembra 1994. godine u Strazburu.

2. Odmah aktivno pristupiti pregovorima državnih komisija o određivanju granične linije između Republike Srbije i Republike Hrvatske, na osnovu međunarodnog prava. Dve države nemaju nikakvih teritorijalnih zahteva, a u slučaju da bilateralni pregovori u razumnom vremenu ne uspeju, obe države su spremne da svoj teritorijalni spor iznesu pred međunarodne pravosudne institucije.

3. Obe države su spremne da ubrzaju primenu Sporazuma o pitanjima sukcesije, potpisanog 29. juna 2001. godine u Beču.

4. Obe države su saglasne da je potraga za nestalim licima prioritetno humanitarno pitanje i da će uložiti iskrene i maksimalne napore u traženju nestalih lica.

5. Obe države su svesne novih izazova pred Evropom i svetom, posebno međunarodnog terorizma i svetske migrantske i izbegličke krize. Spremne su da aktivno i koordinirano deluju u borbi protiv međunarodnog terorizma i u rešavanju migrantske i izbegličke krize, bilateralno, regionalno i u okviru Evropske unije.

6. Obe države su spremne da aktivno učestvuju u zajedničkim razvojnim i prekograničnim projektima Evropske unije.

Ova deklaracija potpisuje se u dva primerka, po jedan na srpskom i hrvatskom jeziku.

20. jun 2016. godine

Predsednik Vlade Republike Srbije                                          Predsednica Republike Hrvatske

Aleksandar Vučić                                                                              Kolinda Grabar – Kitarović

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović susreli su se ranije na mostu na Dunavu, u međugraničnoj zoni kod Erduta, na graničnom prelazu Bogojevo–Erdut, nakon čega su posetili Dalj u Hrvatskoj i razgovarali sa predstavnicima Srba koji žive u toj zemlji.

Vučić i Grabar-Kitarović su posetili rodnu kuću Milutina Milankovića u Dalju, gde su prethodno otkrili bistu ovog velikog naučnika, sastali sa predstavnicima srpske nacionalne manjine, koje je predvodio poslanik u Saboru Milorad Pupovac. Susretu je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Vučić i Grabar-Kitarović su kasnije prešli u Srbiju, u Donji Tavankut kod Subotice, gde su obišli galeriju Prve kolonije naive u tehnici slameprisustvovali umetničkom programu kulturno-umetničkog društva HGU „Festival bunjevačkih pisama“ i pevačke grupe „Kraljice Bodroga“. U prostorijama hrvatskog kulturno-prosvetnog društva „Matija Gubec“ održan je sastanak sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …