Home >>> Aktuelno >>> Delegacija Grada Čačka na Danima srpske kulture u Istri

Delegacija Grada Čačka na Danima srpske kulture u Istri

Izvor: Grad Pula

U prostorijama Komunalne palate u Puli, 12. aprila 2019. godine, održan je prijem delegacije Grada Čačka povodom 11. Dana srpske kulture u Istri.

Zamenik gradonačelnika Pule, Robert Cvek, pozdravio je goste iz Čačka i istakao kako Pula vredno čuva temeljne civilizacijske vrednosti suživota i tolerancije i kako je po tome postala uzor mnogim drugim gradovima i regionima. Poželeo im  je dobrodošlicu i naglasio kako im želi ugodan boravak i produženje saradnje, jer Pula iako je bogata tradicijom, štiti, čuva i unapređuje sve kulture i tradicije koje se nalaze na ovom podneblju, dodao je Cvek i pohvalio posebno bogat program Festivala za sve građane Pule.
Prijemu je u ime Grada Pule prisustvovala i načelnica Upravnog odeljenja za kulturu, Jasmina Nina Kamber, koja je zahvalila delegaciji, pre svega, na obogaćivanju kulturnih događaja u gradu, gostovanjima u pozorištu i bioskopu i svim programima koji su u planu narednih dana.

Milan Rašula, predsednik Veća srpske nacionalne manjine, zahvalio se u ime delegacije, ali i kao deo organizacije 11. Festivala Gradu Puli na ukazanom poverenju i gostoprimstvu koje svi posetioci imaju.
Domaćine je u ime delegacije iz Čačka pozdravio Rastko Janković, v.d. pomoćnika direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Zahvalio se na osećaju dobrodošlice, istakao kako je lepo videti grad u kojem sve manjine žive zajedno, grad u kojem živi kultura i naglasio kako je bitno međusobno povezivanje kako bi se očuvala kultura manjina u nekom mestu.
Miodrag Jakšić, predsednik Matice iseljenika i Srba u regionu, rekao je kako je jedanesti put u Puli, jer je deo priče Festivala od samog početka. Istakao je da im je, upravo pri stvaranju ove manifestacije zajedno s Milanom Rašulom, misao vodilja bila očuvanje srpske kulture u Istri i prenošenje običaja i tradicije na buduće generacije i obogaćivanje kulture grada. Zahvalio se Gradu Puli na uvek lepom i prijateljskom dočeku.

Kulturna manifestacija Dani srpske kulture predstavlja projekat kulturne razmene i saradnje između srpske i hrvatske kulturne sredine, s obzirom na tradicionalne veze tih dveju kultura, njihovu značajnu komplementarnost i uzajamne odnose.
Festival traje od 11.do 19. aprila u Puli, Rovinju, Fažani, Labinu i Poreču.
Uz pregršt filmskih projekcija, koncerata, predstavljanja knjiga i ostalog kulturnog sadržaja možemo samo zaključiti kako će publika sa zadovoljstvom odvojiti svoje vreme i prepoznati ovogodišnji izuzetno bogati program Festivala.

Check Also

Nijagara svetli u bojama srpske zastave

Izvor: RTS Na platou kraj spomenika Nikoli Tesli na Nijagarinim vodopadima 15. februara 2020. godine …