Delegacija Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u poseti SR Nemačkoj

Izvor – Narodna Skupština Republike Srbije

17.decembar 2012.godine Delegacija Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Vladi SR Nemačke
17.decembar 2012.godine Delegacija Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Vladi SR Nemačke

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Aleksandar Čotrić i član Odbora Aleksandra Đurović učestvovali su na stručnom savetovanju pod nazivom „Srpska dijaspora u Nemačkoj – između asimilacije i segregacije“, koje je održano 16. decembra 2012.godine, u Berlinu.

Savetovanje je organizovao Centralni savet Srba u Nemačkoj, a u njegovom radu učestvovalo je tridesetak aktivista srpskih udruženja i intelektualaca iz svih delova Nemačke.

Predsednik Odbora Aleksandar Čotrić ukazao je da Srbija ima jednu od najbrojnijih dijaspora u odnosu na broj građana u matici, navodeći podatak da je četiri miliona u rasejanju, dok je u samoj Srbiji Srba manje od šest miliona. On smatra da je potrebna jedinstvena i snažna krovna organizacija Srba u Nemačkoj, koja će da prevaziđe međusobne podele i obezbedi jedinstveniji nastup 800.000 naših sunarodnika, koliko ih živi u najvećoj zemlji Evropske unije.

Na savetovanju su, pored predstavnika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu govorili i prof. dr Stojanka Aleksić, osnivač i počasni predsednik Centralnog saveta Srba u Nemačkoj, dr Ivo Visković, ambasador Srbije u Berlinu, Aleksandar Vlajković, zamenik direktorke Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Milan Čobanov, potpredsednik CSSN-a.

U nastavku posete Berlinu, delegacija Odbora za dijasporu i Srbe u regionu posetila je 17.decembra 2012.godine sedište nemačke kancelarke, gde su ih primili dr Ralf Gebel, državni sekretar Ministarstva za integraciju, izbeglice i migracije i načelnica departmana u Ministarstvu Honej Dajhimi.
Državni sekretar Gebel je istakao da je „nemačkoj državi važna uspešna integracija svih doseljenika i da ne postoji bolji ili lošiji odnos Nemačke prema jednima ili drugima“.

Članovi delegacije Odbora za dijasporu i Srbe u regionu ocenili su da „državljani Srbije uživaju korektan i nediskriminatorski odnos kod nemačkih vlasti, u odnosu na ostale strance u Saveznoj Republici Nemačkoj“.

„Naši državljani su dobro integrisani u nemačko društvo, što mi kao matična država pozdravljamo i podržavamo i zato je naša namera da pomognemo njihovu još bolju integraciju, ali uz uslov da se očuva njihov identitet i spreči asimilacija“, naveli su narodni poslanici Aleksandar Čotrić i Aleksandra Đurović.
Oni su predložili sagovornicima da nemačka država pomogne otvaranje dvojezičnih i dopunskih škola na srpskom jeziku i raspitali se o mogućnosti da Srbi u Nemačkoj dobiju zakonski status nacionalne manjine, kakav su poslednjih godina stekli u nekim zemljama Evropske unije.

Posebno interesovanje narodni poslanici iskazali su za problem azilanata iz Srbije koji dolaze u Nemačku provučeni socijalnim primanjima. Oni su u kontekstu „lažnih azilanata“ pozvali ministarku za integraciju, izbeglice i migracije Mariju Bemer da poseti Srbiju i uveri se da u našoj zemlji nema diskriminacije ni po jednom osnovu.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …