Delegacija ZVO iz Vukovara posetila Ministarstvo kulture i informisanja RS

Izvor: Ministarstvo kulture i informisanja

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević sa saradnicima, primio je 6. februara 2019. godine, šestočlanu delegaciju Zajedničkog veća opština Vukovara, predvođenu predsednikom Srđanom Jeremićem.

Tokom razgovora obe strane istakle su veliki značaj koji kultura ima za očuvanje nacionalnog identiteta srpskog naroda u Republici Hrvatskoj, kao i važnost podrške koju Ministarstvo kulture i informisanja pruža Zajedničkom veću opština i drugim organizacijama srpskog naroda u Hrvatskoj.

Razgovarano je i o konkretnim oblicima saradnje kroz raznovrsne projekte i programske aktivnosti, kako u kulturnim dešavanjima tako i u oblasti informisanja. Na sastanku je takođe bilo reči o upotrebi ćirilice u Hrvatskoj, kao i problemima registrovanja srpskih škola kao škola nacionalnih manjina.

Konstatovano je da postoji visok stepen saglasnosti oko potreba srpske zajednice u Hrvatskoj i da će Ministarstvo kulture i informisanje nastaviti da pruža podršku u realizaciji programa i projekata.

Načelno je dogovorena pomoć Ministarstva kulture i informisanja u obezbeđivanju literature, organizovanju stručne edukacije kroz seminare, kao i pomoć u digitalizaciji arhivske građe i kulturnog nasleđa.

Zajedničko veće opština je jedina institucija srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, osnovana na temelju međunarodno priznatih dokumenata sa zadatkom usklađivanja interesa i unapređenja položaja srpske etničke zajednice na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

Check Also

Gujon se sastao s gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon sastao se s …