Deseta sednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu

izvor: parlament.gov.rs

Održana Deseta sednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije. Pre zvaničnog dnevnog reda sednice Programu za dijasporu Radio Beograda 1 i emisiji „Večeras zajedno“ povodom 45. godina rada uručena zahvalnica Odbora.

принт скрин (parlament.gov.rs)
print skrin (parlament.gov.rs)

Članovi Odbora su razmotrili i Informaciju o poseti i razgovoru sa studentima srpskog porekla iz regiona, koji studiraju u Beogradu u okviru Programa Vlade „Srbija za Srbe iz regiona“, i usvojili zaključak kojim Odbor pruža podršku za formiranje studentske organizacije „Srpska akademska mreža Sv. Jovan Vladimir“, koja bi studentima iz Programa pomagala u komunikaciji sa institucijama i u povezivanju sa ostalim studentima u matici i regionu.

Članovi Odbora su razmotrili molbu i pružili podršku 20. evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu, koja se održava od 22. do 24. maja 2015. godine u Beogradu.

Na sednici su članovi Odbora upoznati i sa stavom Skupštine Samouprave Srba u Mađarskoj u vezi položaja srpskih medija u Mađarskoj, a informisali su se i o poseti i razgovoru sa predstavnicima srpske omladine iz Hrvatske.

U nastavku sednice, članovi Odbora su razmotrili Informaciju o razlozima i posledicama neizbora direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, koju su obrazložili pomoćnik ministra spoljnih poslova Dragan Momčilović i predstavnica Ministarstva Ljiljana Nikšić. Oni su su istakli da se očekuje izbor direktora Uprave u skorijem roku i ukazali su na aktivnosti koje je Ministarstvo preduzelo u vezi sa unapređenjem položaja dijaspore i Srba u regionu.

Odbor je razmotrio predlog člana Odbora Milana Stevanovića o izradi baze podataka naše dijaspore, i zaključio da je potrebno da se uradi baza podataka pripadnika dijaspore, kao i da od Ministarstva spoljnih poslova traži da u roku od 60 dana dobije informaciju o podacima koji bi mogli da služe kao osnova za izradu ove baze podataka.

Predsednik Odbora dr Janko Veselinović je na sednici čestitao uredniku programa za dijasporu Radio Beograda 1 Dušanu Gligorijeviću i urednici emisije „Večeras zajedno“ Zorani Bokan, na 45 godina postojanja emisije i uručio im je zahvalnicu Odbora za njihov rad.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora dr Janko Veselinović.

Video snimak desete sednice Odbora možete videti OVDE.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …