Deveta Konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu

U pres centru Udruženja novinara Srbije, 26. decembra 2019.  godine, održana je 9. Konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu, u organizaciji Udruženja novinara Srbije i uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Konferenciju je otvorio prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, koji je pozdravio učesnike i goste i ukazao na značaj informisanja dijaspore i srpskog naroda u regionu o politici R. Srbije. Ceo govor prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova, Ivice Dačića možete pronaći OVDE.

U prvom bloku konferencije pod nazivom ,,Javni servisi – predstavljanje programa za dijasporu: Saradnja, umrežavanje i razmena sadržaja s medijima i dopisnicima iz regiona i dijaspore“ , govorili su: Suzana Gvozdenović Puzović, odgovorna urednica programa za dijasporu RTS-a, emisija ,,Srbija na vezi“, Gordana Gligorić Gagović i Dragana Živojinović, urednice emisije ,,Večeras zajedno“ Drugog programa Radio Beograda, pet decenija programa za dijasporu, Olja Popović, urednica u Informativnom programu RTV-a, ,,Povratak na selo“ – kolaž o povratnicima iz dijaspore, Goran Pavlović, urednik emisije ,,Naši u svetu“ RTV-a i Mira Lolić Močević, urednik Redakcije specijalnih programa RTRS.

U drugom bloku konferencije koji je bio podeljen na dva panela, u okviru prvog dela pod nazivom ,,Uloga matice u osnaživanju medija, organizacija i udruženja Srba u dijaspori i regionu: Iskustva korisnika programa podrške MSP – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i UNS-a“, govorili su: Saša Stojiljković, Savez Srba Slovenije i Srđan Kolar, predsednik Odbora za medije ZVO Vukovara.

U okviru drugog dela po nazivom ,,Predstavljanje medijske mreže dijaspore – dopisnici i mediji iz regiona i dijaspore“, govorili su: Slavica Milosavljević Brkić, Radio R. Srpske, emisija ,,Sabornik“ i urednica Dnevnog programa Radija R. Srpske, Branimir Đokić, urednik u Frankfurtskim vestima i Dragan Alorić, urednik Srpskog radija, iz Crne Gore i Aleksandar Žigić, dopisnik RTS-a iz Čikaga (video uključenje).

U trećem bloku konferencije pod nazivom ,,Dopisnička uloga udruženja koja svojim projektima i aktivnostima doprinose očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta Srba u dijaspori i regionu“, govorili su: Dušan Bastašić, predsednik UG ,,Jadovno 1941“, koji je predstavio film o Jadovnu, Vanja Vasić, urednica portala RTS dijaspora, Srđan Mijalković, predsednik SPKD ,,Prosvjeta“, Austrija, Predrag Karasović, predsednik Tesline naučne fondacije u Srbiji, koji je predstavio TeslaTalk.tv, projekat umrežavanja matice i dijaspore putem interneta i Nena Ristić Kostovska, Udruženje žena Srpkinja u Makedoniji, koja je predstavila časopis na srpskom jeziku ,,Priče iz Makedonije“.

Konferencija je završena diskusijom o aktivnostima i inicijativama udruženja i organizacija iz dijaspore i regiona kao i davanjem predloga za unapređenje saradnje sa maticom.

Check Also

Gujon na Spasovdan sa Srbima u Rumuniji

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon u dvodnevoj je …