Digitalizovani podaci junaka Velikog rata

U čast Dana primirja od 11. novembra na sajtu Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata moguće je pristupiti Digitalizovanoj bazi podataka članova Udruženja nosilaca Albanske spomenice 1915–1916.

albanska-spomenica

Na ovom sajtu mogu se videti podaci i personalni kartoni  srpskih junaka Velikog rata koji su postali članovi Udruženja nosilaca Albanske spomenice nakon njegovog osnivanja 1967. godine. U to vreme većina članova Udruženja bili su stari između 70 i 85 godina.

Udruženje „Memorijalna galerija Bitke na Drini 1914.“ i „Savez potomaka ratnika Srbije od 1912–1920.“ realizovali su projekat formiranja digitalne baze podataka članova Udruženja nosilaca Albanske spomenice 1915–1916 i na ovaj način pokušali  da od zaborava sačuvaju hiljade imena ratnika koji su zahvaljujući svojoj čvrstini i ratnoj sreći preživeli strahote Albanske golgote i pobedonosno se vratili u otadzbinu. Autori projekta ovim putem odaju počast tom malom čoveku iz Velikog rata, „kako se njegovo veliko žrtvovanje za pravdu, istinu, slobodu i čovečanstvo ne bi izbrisalo iz našeg, civilizacijskog pamćenja, već postalo kulturna baština“.

Projekat digitalizacije podržalo je Ministarstvo rada,zapošljavanja i socijalne politike.

 

 

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …