Dijaspora donirala EKG aparat Nišlijama

Koncept povezivanja zavičajnih udruženja iz dijaspore sa lokalnim zajednicama, je započeo realizaciju u okviru donacije Kliničkom centru Grada Niša. „Klub prijatelja Niša“ iz Čikaga poklonio je EKG aparat Odeljenju za onkologiju.

Miloš Dedović, predsednik Srpsko- američke privredne komore i jedan od osnivača i član upravnog odbora „Kluba prijatelja Niša“, na inicijativu dr Slavke Drašković, direktorke Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu donirao je EKG aparat „Kardio Vit“ u vrednosti od 6.200 dolara Odeljenju za onkologiju, Kliničkog centra grada Niša.

Dedović je rekao da su „novi ljudi Kancelarije, i njihov nov pristup podstakli ovo udruženje Nišlija da u kratkom vremenskom roku prikupe sredstva i pomognu odeljenju onkologije u Nišu, kao i da ova donacija predstavlja simboličnu spremnost finansijske pomoći, tamo gde je neophodna“.

Dedović je rekao da je reč o početku saradnje sa Kancelarijom i obećao da će ona u u budućnosti biti intenzivnija.

Dr Slavka Drašković je istakla kao jedan od prioriteta Vlade ekonomsko povezivanje matice sa dijasporom i Srbima u regionu.

„Važno je da stvorimo mrežu posvećenu saradnji sa maticom i to uključivanjem malih i srednjih preduzeća i stvaranjem modela zavičajnog povezivanja sa lokalnim zajednicama u matici“, rekla je dr Drašković.

Lokalne zajednice treba da računaju na svoju dijasporu, jer prirodne veze treba da se održavaju“, rekla je dr Drašković i dodala da lokal treba da koristi sve resurse svoje dijaspore, a pre svega one koji se odnose na znanje i kapital.

Donacija u Nišu je konkretan primer zavičajnog povezivanja koji je krajem prošle godine na događaju „Srpsko – američko poslovno povezivanje“ u Čikagu inicirala lično dr Slavka Drašković.[blockquote_left]Zavičajno udruženje

„Klub prijatelja Niša“ je zavičajno udruženje Nišlija iz Čikaga koje je nastalo pre jedne decenije, a nakon velikog požara u kojem je Saborna crkva u Nišu izgorela do temelja, oktobra 2001. godine. Nišlije iz Čikaga su na dobrovoljnoj bazi prikupili novac za obnovu crkve i od tada do danas Udruženje funkcioniše baveći se humanitarnim radom i akcijama na pojedinačnom i institucionalnom nivou.[/blockquote_left]

Svečanom uručivanju donacije prisustvovali su pored dr Slavke Drašković i Miloša Dedovića, dr Svetislav Vrbić, direktor odeljenja za onkologiju Kliničkog centra u Nišu, Rastko Janković, savetnik direktorke Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, dr Saša Živić, pomoćnik generalnog direktora bolnice, prof dr Slađana Filipović, dr Ana Cvetanović i dr Ivana Tešanović, saradnica iz Srpsko – američke privredne komore.

U okviru posete Nišu predstavnici Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu održali su sastanak sa gradonačelnikom dr Zoranom Perišićem, Rastko Janković, savetnik direktorke Kancelarije, koji je ranije inicirao ideju otvaranja Kancelarije za dijasporu u Nišu obišao je prostorije buduće Kancelarije u centru Niša i uverio se da će dogovor biti realizovan.

„Odluka o osnivanju Niške kancelarije za dijasporu je u međuvremenu potvrđena u Skupštini grada Niša. Namera nam je da i u ostalim gradovima Srbije dovedemo do otvaranja Kancelarija po ugledu na Niš“, rekao je tom prilikom Rastko Janković.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …