„Dijaspora Istočne Srbije“ za jače veze s maticom

Borivoje Krekulović i Krsta Kikić iz Udruženja „Dijaspora Istočne Srbije“, koje čine ugledni pojedinci srpskog porekla iz dijaspore, zainteresovani su za projekat „zavičajnih udruženja“, koje je pokrenula Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. O tome su danas razgovorali sa direktorkom dr Slavkom Drašković, koja je predstavila projekat ekonomskog povezivanja zavičajnih udruženja sa rodnim krajem.

Krekulović, koji živi u Švajcarskoj i Kikić u Nemačkoj, obojica iz Negotina, istakli su u razgovoru da bi njihovom Udruženju dobrodošla pomoć države u stvaranju boljih uslova za ekonomsko povezivanje s maticom, na čemu upravo radi Kancelarija za dijasporu. „Dijaspora Istočne Srbije“ već se povezala sa regionalnom komorom iz Zaječara i gradom Nišom.

Direktorka dr Drašković je goste upoznala i sa drugim aktivnostima Kancelarije, kao što su rad na izmeni Zakona o dijaspori, potrebi da se Skupština dijaspore učini funkcinalnijom, a izbor delegata reprezentativnijim. Najavila je otvaranje Kancelarije za brze odgovore, koja će služiti kao servis našim ljudima iz rasejanja i regiona.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …