Dijaspora kao most saradnje Srbije i Nemačke

Srbija bi morala da popravi svoj imidž u Nemačkoj, kao i uopšte u svetu, a u tome može da joj pomogne brojna dijaspora. Takođe, treba poraditi i na slici Nemačke u Srbiji, složili su se direktorka Vladine Kancelarije za dijasporu dr Slavka Drašković i ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm.

„Poboljšanje imidža Srbije u svetu bilo bi podsticajno za privlačenje inostranih investitora, ali i za ubrzaniji put ka članstvu u Evropskoj Uniji. Danas, u Nemačkoj živi između 400 i 500 hiljada naših građana, na koje gledamo kao na most saradnje naših dveju zemalja. Najviše Srba živi u saveznim pokrajinama Severna Rajna-Vestfalija, Baden-Virtemberg i Bavarska“, izjavila je dr Drašković na sastanku s nemačkim ambasadorom u Kancelariji za dijasporu.

Ona je dodala i da postoji veliki broj dvojnih državljana iz bivših republika SFRJ, kao i onih koji su dobili nemačko državljanstvo, te kod nemačkih vlasti nemaju status stranih državljana. Direktorka je istakla spremnost Kancelarije da uključi pripadnike srpske dijaspore iz Nemačke u privredne i društvene tokove u matičnoj državi, koji bi značajno mogli da doprinesu razvoju naše zemlje.

Ambasador Vilhelm je preneo utiske da je srpska dijaspora u Nemačkoj veoma dobro integrisana u nemačko društvo. On je rekao da podržava predlog direktorke da se uticajni ljudi iz Nemačke srpskog porekla, iz privredne i kulturne delatnosti, motivišu na intenzivniju saradnju sa Srbijom. Takođe, ambasador je podsetio da Nemačka ima potrebu za kadrom u nekim oblastima u kojima Srbija ima višak stručnjaka i naveo primer nedavno potpisanog Sporazuma o zapošljavanju medicinskog osoblja iz Srbije u Nemačkoj.

Check Also

Povezivanje institucija u kampanji zaštite imovinskih prava Srba u Federaciji

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i pomoćnica direktora …