Dijaspora na Sajmu knjiga

Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova organizovala je tradicionalni štand dijaspore i Srba iz regiona na beogradskom Sajmu knjiga, koji je svečano otvorio pomoćnik direktora Rastko Janković. Svoja dela na ovogodišnjem sajmu predstavlja preko 40 autora i izdavača iz zemlje i inostranstva.

rastko
Rastko Janković sa saradnicima

Na štandu  Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova u Hali 4 Beogradskog sajma svakodnevno se organizuju promocije i predstavljanja autora, udruženja pisaca, književnih klubova, izdavača časopisa i novina iz dijaspore i regiona. Prijavljeno je preko 40 učesnika, a raspored promocija možete pogledati ovde.

 Ovogodišnji jubilarni 60. Međunarodni beogradski sajam knjiga održava se od 25. oktobra do 01. novembra 2015. godine. Zemlja domaćin 60. Sajma je Ruska federacija.

Prethodnih dana izuzetnu posećenost na štandu Uprave u Hali 4 beleži promocija leksikona “Srpski pisci u rasejanju 1914 – 2014” Milene Milanović koji predstavlja  800 autora iz 60 zemalja, sa preko 4.000 odabranih bibliografskih jedinica. Na predstavljanju Leksikona govorili su Matija Bećković, akademik, književnik, Boško Suvajdzić, predsednik Međunarodnog kongresa slavista, Slavica Mastikosa, iz Udruženje pisaca “Sedmica” iz Frankfurta i Olga Belosavić Milanović.

29.10 sajam
Promocija leksikona „Srpski pisci u rasejanju 1914 – 2014.

Motiv za nastanak ovog biografskog leksikona je da se uvaže autori koji su sa sobom poneli deo svog nacionalnog identiteta i koji ostvaruju svoje pravo da pišu na jeziku po svom izboru, kao i da se formira građa za naučno-istraživački rad i stručno proučavanje srpske književnosti u rasejanju.

„Ovo je najznačajniji projekat koji smo mi Srbi u rasejanju do sada imali. Veza pisaca biće sada mnogo intenzivnija zahvaljujući podacima koje smo dobili u ovom leksikonu „, rekla je Katarina Kostić, književnica, predsednica Udruženja pisaca „Desanka Maksimović“ iz Toronta koja je pokrenula inicijativu da pisci poklone leksikon svojim matičnim bibliotekama u zemlji, kao i najznačajnijim institucijama u inostranstvu.

Urednica leksikona Milena Milanović (1935-2015) dobitnica je ovogodišnjeg Visokog internacionalnog priznanja za  životno delo Akademije „Ivo Andrić” za projekat ”Srpska enciklopedija XX veka”, u okviru kojeg su objavljeni biografski leksikoni Srbi u svetu – Ko je ko (Beograd / Los Anđeles, 1999),”Poznati srpski lekari” (Beograd / Toronto, 2005),”Srbi koji su obeležili XX vek – 500 ličnosti” (Beograd,2006) i”Srpski pisci u rasejanju1914-2014”(Beograd, 2015). U saradnji sa Udruženjem pisaca „Sedmica“, leksikon je nedavno predstavljen na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu i 20. Oktobarskom susretu pisaca, a posle Beogradskog sajma, biće promovisan na sajmu knjiga u Temišvaru.

Svoja izdanja prethodnih dana predstavio je i Savez Srba Rumunije, krovne organizacije srpske zajednice u Rumunije ispred koje je govorio poslanik u Rumunskom parlamentu, predstavnik srpske manjine Slavomir Gvozdenović. Predstavljanje svojih dela završio je čitanjem stihova „Koliko Kosova u meni“. O značaju izdavačke delatnosti Saveza Srba Rumunije govorili su i narodni poslanik Aleksandar Čotrić i Miodrag Jakšić, izdavač.

Savez Srba Rumunije
Promocija izdanja Saveza Srba Rumunije

Srpska zajednica iz Mađarske predstavila se između ostalog i delima Aleksandra Urkoma „Poslovni srpski“ i Dragana Jakovljevića „Mimikrija kao sudbina“, dok je Srpski kulturno – dokumentacioni centar iz Budimpešte na čelu sa direktorom Milanom Đurićem predstavio knjigu za decu Tatjane Obradović Podobnik “Košnica prijateljstva“.

Madjari
Promocija Jakovljević – Urkom

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …