Dijaspora otvara fabriku u Brusu

Zahvaljujući kapitalu naše dijaspore u Rusiji koja dovodi u rodni kraj nemačku tehnologiju, u Brusu se gradi fabrika za peletiranje drveta, koja će u prvoj fazi uposliti pedeset radnika. Ovo je prva od fabrika koja će se otvoriti u ovom kraju zahvaljujući srpskim biznismenima iz Rusije Goran Radmanovac i Milomiru Zdravkoviću. U pitanju je jedinstvena tehnologija prva u regionu ove vrste za korišćenje obnovljive energije.

Fabrika, koja je trenutno u izgradnji, baviće se proizvodnjom peleti za grejanje na bazi visoko razvijene nemačke tehnologije, a projekt i ekološki program proizvodnje predstaviće se 11. maja u 11 sati u centru sela Lepenac kraj Brusa.

Događaju će prisustvovati direktorka Kancelarije Vlade Srbije za dijasporu dr Slavka Drašković, gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić i predsednik opštine Brus Zoran Obradović, privrednici iz Rusije i predstavnik nemačke firme„Šuster inžinjering“ Hajnc Brokman.

Ovo je samo prvi od projekata pod pokroviteljstvom vladine Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu, koji podstiče ekonomsko povezivanje dijaspore kroz koncept zavičajnih udruženja. U okviru ovog koncepta, posle nedavne službene posete dr Drašković Moskvi, intenzivirana je saradnja Kruševca i Moskve. Na proleće iduće godine se očekuje još jedna fabrika za proizvodnju peleti u istom kraju, a na jesen će delegacija od tridesetak privrednika iz Moskve u organizaciji naše dijaspore posetiti Kruševac i Sremske Karlovce.

U saradnju s lokalnim samoupravama, osim saradnje Kruševac-Moskva, Kancelarija je pomogla jačanje saradnje udruženja Nišlija iz Čikaga i grada Niša, i udruženje Požarevljana iz Beča i grada Požarevca.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …