Dijaspora slavila Srpsku

Ovogodišnje obeležavanje Dana i krsne slave Republike Srpske u Nemačkoj, koju je proteklog vikenda organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Štutgartu ostaće dugo upamćeno i po znamenitim gostima – njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju i predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Poseta najviših velikodostojnika srpske crkve i države, privukla je zato na proslavu Srbe ne samo iz Nemačke već i iz Švajcarske, Austrije, Francuske i Italije.

Pored patrijarha Irineja sa saradnicima prisustvovali su i mnogi sveštenici u Nemačkoj kao i Milorad Dodik sa svojim saradnicima. Slavlju je prisustvovao i veliki broj nemačkih političara, privrednika, predstavnika diplomatskog kora (šest zemalja). Pored Dodika ispred RS tu su bili Draško Milinović, Miladin Dragićević, Željka Cvijanović, načelnici i predsednici skupština Šamac i Lopre.

[blockquote_left]Umetnici

Povodom Dana i slave RS u kulturnom delu su nastupili Zoran Lukić Anđela Milutinović (violina i Tantanzija) Damjan Stanojević (harmonika ) crkveni hor „Sveti knjaz Lazar“ i malo pevačko društvo Sretenje sa orkestrom Rođenje Bogorodice. Potom su se predstavila folklorna društva Sloga iz Manhajma, Srpsko Jedinstvo iz Ludvigzburga, Jugos iz Minhena i „Sveti Sava“ iz Štutgarta. Program je vodila Dragana Vukojević, a za dobro raspoloženje su bili zaduženi Miloš Bojanić, Bela Rada i orkestar Dragana Stojkovića Bosanca.[/blockquote_left] Velelepna sala pored dvorca u Ludvigzburgu (nadomak Štutgarta) bila je premala da primi sve goste. Topao doček pun emocija, uzbuđenja i ozarenosti Srba osetili su na samom ulasku u salu i patrijarh Irinej i predsednik Dodik. Nakon himne Republike Srpske koju su izveli članovi hora „Sveti knjaz Lazar“ iz Štutgarta i mlado pevačko društvo Sretenje, patrijarh Irinej je lomio slavski kolač i osveštao slavska obeležja ovogodišnjih domaćina članova srpsko-kulturno i humanitarno udruženje Morava iz Štutgarta na celu sa Dianom Gregović.

Prizivajući blagoslov za sve prisutne kao i za Republiku Srpsku patrijarh Irinej je rekao da srpska pravoslavna crkva ima odličnu saradnju sa Republikom Srpskom da bi RS trebala da bude uzor i ostalim srpskim krajevima u nezi svoje vere.

„Neka je blagoslovena RS koja je okupila i organizovala svoj narod da očuva ovo što“ ima i nosi od svojih otaca i što to neguje i bogati i ostavlja u nasledstvo ljudima“. On je dodao da su Srbi narod mira o čemu je i naša istorija svedočila. „Srbija nikada nije vodila osvajačke ratove osim u jednoj prilici kada je bila primorana zbog interesa drugih i tako treba i da ostane da širi ljubav svuda i u svakom mestu“.

Njegova svetost je podvukla da bi volela da se Srbi vrati u svoju otadžbinu, „da se vrate svojim duhovnim korenima koje su nam naši preci ostavili. No oni koji se odluče da ostanu želimo da budu dobri građani u zemlju u kojoj žive i da ne zaborave svoje korene“, poručio je patrijarh Irinej.

Predsednik Dodik je istakao da mu je drago što RS punu 21 godinu obeležava Dan i krsnu slavu i u Štutgartu, da mu je drago što je učestvovao u formiranju RS i poručio da je RS stabilna i jaka i da se bez njenih institucija ne može rešiti nijedno pitanje u BiH.

[blockquote_right]Priznanja

Predsednik Dodik je uručio Plaketu i medalje sa likom Sv. Stefana Arhimandrita, direktoru Hemoframa GmbH Nikoli Stankoviću, generalnom konzulu Republike Srbije Peri Jankoviću, vlasniku i glavnom i odgovornom uredniku dnevnog lista „Vesti“ Dušanu Vidakoviću (u čijem odsustvu je priznanje primio urednik Miodrag Pavlović), Radoslavu Gušiću, predsedniku crkvene parohije u Štutgartu, Barbari Efeneberg iz Privredne komore Štutgarta, privrednicima Cvijetinu Panteliću, Đuđi Deliću iz Manhajma, Stanislavu Boziću iz Kirhajmteka i Slavku Čutiri iz Kelna kao i Dragani Vukojević.[/blockquote_right] „RS pruža utočište koji žele u njoj da žive, RS je deo evropskih integracija i mi smo svesni da je RS mesto u evropskoj zajednici naroda. Mi to činimo preko BiH ali ono što hoćemo da poručimo je, da na tom putu mi ne želimo da izgubimo naš identitet i ne želimo da izgubimo našu autonomiju. Hoćemo da put u EU bude put jačanja RS a ne njeno umanjivanje“. Osvrnuvši se na započetu privrednu saradnju RS sa Nemačkom Dodik je dodao da je RS spremna da primi nemački kapital i da zajedno sa Srbima u Nemačkoj želi da širi saradnju dva naroda.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Štutgartu Mićo Ćetković, koji i za ovu organizaciju zaslužuje sve pohvale, obraćajući se Srbima i svima drugima koji su dobro došli među Srbe rekao je da mu je čast i zadovoljstvo što mu se ukazala prilika da već 21 godinu organizuje proslavu RS u Štutgartu i da će tako ostati.

„Ovako slave Srbi u Štutgartu i ako Bog da slavićemo dok je našeg naroda, dokle bude bilo i jednog Srbina u Štutgartu“.
Bogati ručak su za visoke zvanice pripremili domaćini društva Morave, koji su nastojali da svima bude sve po volji. Deo poslastica su pripremile i članice Kola srpskih sestara Sveta Petka iz Štutgarta.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …