Dijaspora ulaže u Brus

Srpska dijaspora iz Rusije uložiće oko dva miliona evra u izgradnju fabrike peleta u potkopaoničkom selu Lepenac, nadomak Brusa. Kamen temeljac za izgradnju novog postrojenja položen je ovog vikenda, a fabrika bi trebalo da bude otvorena početkom avgusta.

U fabrici površine 2.000 metara kvadratnih, po visoko razvijenoj nemačkoj tehnologiji, proizvodiće se peleti za grejanje, koji se dobijaju presovanjem piljevine i strugotine suvog drveta. Srpski privrednici Milomir Zdravković i Goran Radmanovac, koji decenijama uspešno rade u Rusiji, najavljuju da će u prvoj fazi u fabrici naći posao 50 radnika.

– Razmišljamo o otvaranju još jedne fabrike sličnog profila u Rasinskom okrugu – kaže Radmanovac, suinvestitor fabrike, koja će koristiti nemačku tehnologiju.

On je dodao da su peleti namenjeni nemačkom tržištu i objasnio da će ugovor o izvozu biti potpisan na tri godine.

Predstavnik kompanije „Šuster inžinjering“ Hajnc Brokman, izjavio je da postoji mogućnost da ta firma otvori još jednu fabriku u Brusu, u kojoj bi se proizvodile linije za pakovanje i sagorevanje komunalnog otpada.

– To nije tako jednostavno, ali posle svih razgovora mislim da ćemo uspeti u tome – kazao je Brokman, koji veruje da u Srbiji postoji kvalitetna radna snaga.

Dr Slavka Drašković, direktorka Kancelarije za dijasporu naglašava da čak 90 odsto investicija u zemlji dolazi iz dijaspore.

„Oduvek sam verovala da dijaspora, koja je lokalno orjentisana, može najbolje da pomogne svom zavičaju. Zadatak Kancelarije je da što bolje informiše dijasporu o načinima ulaganja u Srbiju, kao i načinima za bolje ekonomsko povezivanje sa maticom“, istakla je dr Drašković.

Prilozi:

PRILOG IZ EMISIJE „OVO JE SRBIJA“

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …