Dijaspora za dobru sliku Srbije

Dvodnevna Konferencija medija i novinara iz dijaspore i regiona, u organizaciji Udruženja novinara Srbije (UNS) i vladine Kancelarije za dijasporu, održana je u Pres centru u Beogradu, 24. i 25. oktobra.

konferencija medija

Ovogodišnja Konferencija bila je posvećena ulozi dijaspore u kreiranju imidža Srbije u svetu, imidž aktivizmu, ali i predstojećoj stogodišnjici Velikog rata. Tema drugog dana konferencije bila je profesionalizacija online medija dijaspore.

Na otvaranju Konferencije, direktorka Kancelarije Vlade Srbije za dijasporu i Srbe u regionu dr Slavka Dršaković, rekla je da je došlo vreme da se menja slika Srbije i srpskog naroda.

„Pozvali smo neke ljude iz dijaspore i matice da podele sa vama dobru energiju i entuzijazam delovanja na polju stvaranja dobre slike Srbije. Štampani mediji sve više gube trku u odnosu na elektronske. Podaci iz sveta govore da na jednog korisnika štampanih medija ide 10 korisnika interneta. Druga činjenica je veličanstvena požrtvovanost nekih od vas da se čuje srpski glas u svetu. Ta požrtvovanost se ogleda u ličnom ulaganju vremena i novca. Zato su naše vodeće teme vezane za imidž Srbije i ulogu medija dijaspore i regiona i onlajn medije i njihovu profesionalizaciju“, istakla je dr Drašković i poručila da se nada da će skup biti koristan za umrežavanje novinara iz dijaspore i povezivanje sa institucijama matice.

Ona se osvnula i na obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata i naglasila da treba odgovoriti jasno onima koji žele da promene istoriju i način na koji je počeo rat.

konferencija

Savetnica za medije predsednika Srbije Stanislava Pak Stanković izjavila je da je dijaspora ključna za popravak imidža Srbije i da država želi da unapredi odnose s dijasporom.

„Srbija računa na dijasporu kada je reč o promeni imidža naše zemlje. Srbi često imaju loše mišljenje o svom narodu, a često drugi o nama imaju lepše mišljenje. Komunikacija države i dijaspore ključna je za uspostavljanje međusobnog poverenja“, rekla je Pak.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Dragan Momčilović rekao je da Srbija ima veliku dijasporu i da bi joj trebalo pomoći.

„Za dijasporu treba obezbediti da u zemlji u kojoj žive imaju ista prava koja imaju i manjine u Srbiji. Takođe, ona želi iste uslove koje imaju strani investitori koji žele da ulažu u Srbiju“, rekao je Momčilović.

Prvog dana održani su paneli o ulozi dijaspore u kreiranju imidža Srbije, imidž aktivizmu dijaspore i Prvom svetskom ratu – porukama iz matice.

U paneli koji je bio posvećen Prvom svetskom ratu, odnosno porukama iz matice koje su upućene pripadnicima dijaspore u vezi uloge Srbije u Velikom ratu, učestvovali su Ljiljana Smajlović, glavni i odgovorni urednik Politike, Milisav Paić, predstavnik Ministarstva spoljnih poslova, Dragoljub Živojinović iz Srpske akademije nauka i umetnosti, Milivoje Pavlović, direktor Instituta za savremenu istoriju i drugi.

Drugi dan, 25. oktobar, je posvećen Profesionalizaciji onlajn medija dijaspore, a održana je i Radionice Škole veb novinarstva UNS-a u „Kako izveštavati za onlajn medije“, Pavle Zlatić, glavni urednik b92.net i „Fotografija na vebu“, Zvezdan Mančić iz Centra za razvoj fotografije.

Konferenciju je bilo moguće pratiti preko veb TV-a Pres centra.

Snimak svih govornika nalazi se na video kanalu Kancelarije za dijasporu.

Check Also

Gujon na Spasovdan sa Srbima u Rumuniji

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon u dvodnevoj je …