Dijaspora u Nišu

Okrugli sto „Očuvanje jezika, kulture i identiteta i jačanje položaja Srba u dijaspori“ održan je u subotu 16. maja u Nišu u organizaciji Media i reform centra Niš, Kancelarije za saradnju sa dijasporom Grada Niša i Filozofskog fakulteta u Nišu, pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

mc nis
fotografija: www.mcnis.org.rs

U četiri panela diskutovalo je 30 učesnika iz dijaspore (Rumunija, Austrija, Švajcarska, Francuska, Mađarska, Nemačka, Makedonija, Bosna i Hercegovina) i iz matice koji se aktivno bave pitanjima dijaspore.

Učesnicima okruglog stola na početku rada obratili su se Vukman Krivokuća iz Uprave za saradnju sa dijasporom Ministarstva spoljnih poslova Srbije, prof. dr Goran Maksimović, dekan Filozofskog fakulteta u Nišu, Bojana Pejčić iz Kancelarije za saradnju sa dijasporom Grada Niša i direktor Media i reform centra Niš Mladen Velojić.

Teme panel diskusija bile su:

  • doprinos udruženja građana i nevladinog sektora poboljšanju slike Srba u dijaspori;
  • medijska slika dijaspore;
  • istorija i kultura u književnosti na srpskom jeziku u dijaspori;
  • akademska saradnja između dijaspore i matice.

Izneti su brojni konkretni predlozi za unapređenje položaja Srba u dijaspori i saradnje dijaspore i matice. Predloženo je da se razmene kontakti i kreira baza udruženja u inostranstvu. Za bolju komunikaciju, ali i bolju obaveštenost građana u dijaspori predložena je izrada internet platforme za postavljanje informativnih sadržaja. Jedan od predloga bio je i da se, u saradnji sa Filozofskim fakultetom u Nišu, organizuju Skajp časovi istorije po ugledu na časove srpskog jezika, kao i da se održi konferencija mladih iz dijaspore i matice.

Zaključci sa okruglog stola i pojedinačnih panel diskusija biće publikovani i predstavljeni javnosti, kako u matici tako i u dijaspori i zemljama u regionu. Fotografije sa događaja možete pogledati OVDE.

Gosti u Gradskoj kući Grada Niša

Kancelarija za saradnju sa dijasporom Službe za poslove Gradonačelnika Grada Niša organizovala je skup u Gradskoj kući na temu „Niš i dijaspora“, tom prilikom su prisustvovali predstavnici srpskih udruženja u dijaspori i gradskih institucija. Gostima su se obratili gradski većnik Srđan Aleksić, predstavnik Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, Vukman Krivokuća, a ispred Kancelarije za saradnju sa dijasporom Grada Niša Bojana Pejčić.

фотографија: http://dijasporanis.com/
fotografija: dijasporanis.com

Tom prilikom gosti iz Rumunije, Austrije, Švajcarske, Francuske, Mađarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine su ukratko predstavili svoja udruženja, dali pedloge za buduće projekte i izneli probleme sa kojima se susreću naši ljudi u dijaspori. Predstavnici gradskih institucija su prezentovali svoj rad i aktivnosti, te uspostavili potencijalne partnerske odnose sa gostima.

Check Also

Donacija Srbije Srpskoj – pomoć u borbi protiv virusa Covid19

izvor: srbija.gov.rs Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas, zajedno sa potpredsednicom Vlade i …