Diplome za srpski jezik

Srpski fudbalski reprezentativac Nemanja Matić, koji igra za londonski Čelsi, 23. februara je uručio potvrde srednjoškolcima srpskog porekla o položenom ispitu iz srpskog, kao stranog jezika, na Mejferu u Londonu.

Matic 1„Ja mislim da ovi učenici zaslužuju i neke nagrade, sada ih nisam poneo, ali evo sve zajedno njih pozivam sa učiteljicama da jednu subotu umesto časova dođu na stadion Čelsija, da pogledaju jednu utakmicu, Branislava i mene. Biće mi veliko zadovoljstvo da vas vidim tamo. Još jednom, hvala vam što pričate srpski, ali učite i dalje, nemojte na ovome da stanete!“, rekao je Nemanja Matić.

Na ispit je ove izašlo 22 učenika, uzrasta između 12 i 17 godina, i svi su ga uspešno položili. Prema rečima Mirjane Lazić, ko-direktora ovog programa, a takođe i predavača na kursu, u početku je njihovo znanje srpskog jezika bilo dosta neujednačeno.

„Uživali su u kursu iako je bio veoma intenzivan i odnosio im je subotnje posle podne. Ne samo da su đaci usavršili svoj srpski i naučili mnogo o našoj kulturi, već su stvorena i mnoga prijateljstva“, rekla je Lazićeva.

Na ovom projektu svi su volonterski angažovani – Olga Stanojlović, koja predsedava Radnom grupom za srpski jezik Okruglog stola, kao i Srpskim savetom Velike Britanije, Jelena Stanojlović, ko-direktor programa, i predavači: Dobrila Kostić, Mirjana Lazić i Vera Jevtić.

Ova inicijativa je naišla na šire interesovanje u dijaspori, jer se uočava potencijal ovog modela učenja srpskog jezika, u smislu standardizacije širom sveta. Britanski model će se razmatrati na Okruglom stolu srpskih organizacija u Velikoj Britaniji u okviru međunarodne konferencije koja se planira za jesen ove godine.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …