Direktorka s patrijarhom o Srbima u regionu

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu dr Slavka Drašković i njen pomoćnik Vukman Krivokuća sastali su se sa patrijarhom srpskim Irinejem u Patrijaršiji.

slavka draskovic, irinej

Razgovarali su o položaju srpskog naroda u regionu, s posebnim osvrtom na položaj Srba u Makedoniji. Direktorka Kancelarije je izrazila zabrinutost zbog statusa srpskog naroda i nemogućnosti ispoljavanja verske pripadnosti na način na koji su to Srbi vekovima činili na prostoru današnje Makedonije.

Ona je naglasila da je svesna značaja Srpske pravoslavne crkve u dijaspori, naročito u prekomorskim državama gde je SPC stožer organizovanosti i povezivanja naših ljudi.

slavka draskovic, irinej

Patrijarh srpski Irinej istakao je da postoji želja za povezivanjem crkvenoškolskih opština i naših organizacija i udruženja u rasejanju, uz uzajamno poštovanje i poverenje, u cilju postizanja jedinstva i spajanja u jedno duhovno telo.

Sagovornici su se složili da bi bilo vrlo korisno kada bi, po ugledu na druge zemlje, srpska dijaspora imala svoje predstavnike u Skupštini Srbije, kao i da bi bilo značajno spajanje resora vera i dijaspore u jedno ministarstvo.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …