Dodeljena odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije

Predsednik Republike Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti Srbije. Među dobitnicima odlikovanja, nalaze se i pojedinci i organizacije iz dijaspore i regiona. Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena odlikovano je Srpsko pjevačko društvo ,,Jedinstvo“ iz Kotora, za naročite zasluge u negovanju i promovisanju srpske muzičke umetnosti i tradicije, povodom 180 godina rada. Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovan je Savez srpskog folklora Švajcarske za naročite zasluge u negovanju i promovisanju srpske muzičke umetnosti i tradicije. Zlatnom medaljom za zasluge, odlikovani su: dr Milan Milenković iz Švedske i dr Branko Bojović iz SAD-a, za izuzetne zasluge u medicini i izvanredne rezultate u zdravstvenoj delatnosti. Zlatnom medaljom za zasluge, odlikovan je dr Vladimir Vlada Petrić iz SAD-a,  za izuzetne zasluge u kulturnim delatnostima, posebno filmskoj umetnosti. Zlatnom medaljom za zasluge, odlikovan je prof. Miloš Šobajić iz Francuske, za izuzetne zasluge u oblasti kulturnih delatnosti, posebno slikarstva. Zlatnom medaljom za zasluge, odlikovan je Žarko Brestovac iz Kanade, za izuzetne zasluge u oblasti javnih i kulturnih delatnosti. Žarko Brestovac je uspešan poslovni čovek, veliki darodavac u kulturi i već četvrtu godinu predsednik Srpske nacionalne akademije u Torontu.

Laureati su svojim radom doprineli da Srbija bude bolja i uspešnija, poručio je predsednik Vučić. Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković zahvalila se u ime dobitnika ističući da odličja predstavljaju ohrabrenje za budućnost. Predsednik Vučić je na početku svečanosti, obraćajući se laureatima, rekao da je u proteklih 215 godina stvorena država.

„Na današnji dan, pre 215 godina, ustanici su krenuli u slobodu predvođeni Voždom Karađorđem. Bio je to dug put, koji je imao za rezultat izgradnju uspešne države. Rezultati su utoliko veći ako se zna da smo više puta bili saplitani, kočeni, unazađivani, uništavani.  Na tom putu Srbija se i danas nalazi. Pred nama su veliki izazovi, ali i sada su naše vrednosti sloboda, mir, ravnopravnost i ljubav prema Srbiji.  Danas nam je potrebna Karađorđeva hrabrost i Miloševa pamet i mudrost, da izdržimo pritiske spolja i odbranimo pravo na opstanak našeg naroda, mudrost i hladna glava da donesemo najbolje odluke za život i budućnost Srbije“, rekao je predsednik Vučić na svečanoj ceremoniji i istakao da su se vrednosti ustanika našli i u prvom ustavu Srbije, koji je bio moderan, izuzetan za to vreme, jer je ukinut feudalizam, garantovana sloboda i, bar  nakratko, zauzdana apsolutistička vlast.

Predsednik Vučić je istakao da je to bilo dovoljno da se nastavi borba za modernu i slobodnu Srbiju i da se pokaže da „Sunce slobode snažno sija nad zemljom“.

Posebno je zahvalio inostranim laureatima koji su „širili ugled Srbije daleko van njenih granica čime su pokazali pripadnost istim ciljevima i vrednostima“.

„Nagrade su zahvalnost za vaša dela, ali i velika obaveza“, rekao je Vučić napominjući da veruje da će laureati imati snage da to nose u budućnosti.

Kompletan spisak odlikovanih

Check Also

Srbi u regionu i dijaspori i ove godine podržani od matice

U subotu, 20.11.2021. godine, u Pres centru Udruženja novinara Srbije održana je konferencija o značaju …