Dodik u Savezu Srba Slovenije

Izvor: Savez Srba Slovenije

Foto: Rade Bakračević, Štajerske novice

Savez Srba Slovenije kao krovna organizacija Srba u Sloveniji formirana je u Ljubljani u tekućoj kalendarskoj godini. Osnovni cilj Saveza je objedinjavanje rada svih srpskih društava u Sloveniji, uz očuvanje srpskog identiteta, kulture i jezika, kao i održavanje veza sa maticom. Osnivanjem Saveza Srba Slovenije, srpska zajednica u Sloveniji je dobila jedinstvenu krovnu organizaciju, koja će legitimno zastupati njene interese pred slovenačkim institucijama.

Među prvim aktivnostima Saveza se našao projekat uvođenja dopunske nastave srpskog jezika u sovenačkim školama, koji su podržale Slovenija i Srbija, a od juče i Republika Srpska.

Tokom zvanične posete Sloveniji, kao član tročlanog predsedništva Bosne i Hercegovine, gospodin Milorad Dodik je posetio članove Saveza Srba Slovenije okupljene oko ovog projekta. Na radnom sastanku u Parohijskom domu SPC u Ljubljani, Dodik je dogovorio podršku ovom projektu, ali i narednim projektima Saveza.

„Ja sam presrećan što me srpska zajednica u Sloveniji dočekala ujedinjena u Savez i spremna da zajedno korača ka ostvarenju svojih ciljeva, koji su očuvanje srpskog nacionalnog identiteta, tradicije, jezika, pisma, slave i svega onog što nas Srbe čini posebnim narodom.
Srpski narod ima slavnu istoriju i nemamo čega da se stidimo“, rekao je Milorad Dodik i dodao:

„Veoma je važno da srpska zajednica u Sloveniji, zajedno sa institucijama Srbije i Republike Srpske uspostavlja jedan kvalitetan i nov način pristupa afirmaciji onoga što je najvažnije, a to je očuvanje srpskog jezika na prostoru Slovenije. Podrška ovom projektu iz Republike Srpske ne izostaje, isto kao i podrška iz Srbije.

Mi smo podržali i izgradnju svetog hrama ovde u Ljubljani i ovog prekrasnog doma, kao i mnoga druga važna pitanja Srba u Sloveniji, pa tako ćemo i ovaj. Večeras smo razgovarali o tom da ovde formiramo kancelariju Republike Srpske, koja će biti spona za saradnju između srpske zajednice u Sloveniji i institucija Republike Srpske.

Hvala Bogu da smo mi prošli vremena u kojima smo trebali pomoć i sada možemo iz našeg budzeta uputiti sredstva u Sloveniju za ovakve ozbiljne projekte.

I ne samo takvu vrstu pomoći. Republika Srpska će biti domaćin učenicima koji će pohađati dopunsku nastavu. Kroz komunikaciju u narednom periodu, osmislićemo jednu edukativnu ekskurziju, sedmodnevnu školu u prirodi, gde ćemo mi ugostiti naše učenike iz Slovenije u Republici Srpskoj. Jer to je najbolji mogući način da se priđe deci u tom  uzrastu kada najviše uče i najbolje pamte.“, zaključio je Dodik.

Od školske 2020/2021. godine, učenici osnovnih škola u Sloveniji imaće mogućnost da pohađaju dopunsku nastavu srpskog jezika. Savez Srba Slovenije je u kontaktu sa direktorima svih osnovnih škola u Sloveniji sproveo inicijativu, sa ciljem da se identifikuju osnovne škole u kojima će se od sledeće školske godine besplatno izvoditi dopunska nastava srpskog jezika. Nastava srpskog jezika biće izvođena u formi dvočasa (2 x 45 minuta) jednom sedmično, u toku radne sedmice, a izvodiće se prema zvaničnom Programu osnovnog obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu Ministarstva prosvete Republike Srbijekoji obuhvata sadržaje iz tri predmeta: srpski jezik, moja otadzbina Srbija i kultura srpskog naroda.

Projekat je od početka podržan od strane matice Srbije, a od juče i Republike Srpske. Predsednik Saveza Srba Slovenije, gospodin Marko Sladojević nije skrivao zahvalnost na pruženoj podršci:

„U našem Savezu brojimo mnogo članova iz Republike Srpske. Nikada nismo pravili razliku između te dve teritorije. Republika Srpska je, pored Srbije, jedina zvanična srpska teritorija u svetu i logično je da nam ukazano poverenje i podrška iz Republike Srpske mnogo znači. Smatram da smo sa ovim napravili veliki korak ka zaokruživanju priče vezano za organizaciju Srba u Sloveniji. Na nama je svakako velika odgovornost.

Poverenje koje nam je ukazano treba da opravdamo i siguran sam da hoćemo, jer smo okupili tim sposobnih i predanih ljudi oko jednog cilja- očuvanja srpskog nacionalnog identiteta u Sloveniji, naravno sve u saradnji sa našom domovinom Slovenijom.“

Projekat uvođenja dopunske nastave srpskog jezika u slovenačke škole okuplja preko 20 koordinatora, koji su raspoređeni po celoj Sloveniji, jedan od njih je Slobodanka Marčeta, profesor srpskog jezika i književnosti, iz Republike Srpske:

„Ja sam posvetila život srpskom jeziku i zbog toga sam zdušno prihvatila sve zadatke koje sam dobila u ovom projektu. Želim da projekat zaživi i da moje dete kroz par godina podrazumevano ide na dopunsku nastavu iz srpskog jezika. Imamo divan jezik i najsavršenije fonetsko pismo na svetu i treba da čuvamo ono što nam je kulturnim nasleđem ostavljeno. Nadala sam se podršci iz Republike Srpske, tako da mi ovo nije neočekivano. U svakom slučaju nam je bilo kakva podrška sada i više nego dobrodošla, jer svaki početak je najteži.“, rekla je Marčeta.

Na osnovu dogovora sa direktorima osnovnih škola, 31. januara 2020. godine biće objavljeno u kojim školama će biti izvođena dopunska nastava srpskog jezika. U okviru svake prijavljene škole biće formirane dve starosne grupe: prva grupa za učenike od 1. do 5. razreda i druga grupa za učenike od 6. do 9. razreda. Ispunjenu i potpisanu izjavu i prijavu roditelji treba da dostave koordinatoru, koji je određen za vaš region Slovenije, najkasnije do 20. januara 2020. godine.
Svu potrebnu dokumentaciju možete da preuzmete ovde.

Sve dodatne informacije u vezi sa dopunskom nastavom srpskog jezika možete dobiti na mejl adresi:  obrazovanje@ssszss.si (Jadranka Beti, profesor srpskog jezika, koordinator Sektora za obrazovanje Saveza Srba Slovenije). U periodu od 1.1. do 20.1.2020. biće organizovani skupovi u svim većim mestima u Sloveniji u cilju pružanja svih relevantnih informacija roditeljima i učenicima.

Konkurs za učitelje srpskog jezika biće sproveden naknadno.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …