Dogovoreno ovogodišnje održavanje Krosa RTS-a

Izvor: Kros RTS-a

Država zdušno podržava Kros RTS-a, i sve njegove obrazovne i sportske segmente. Uz tu sportsko-edukativnu svetkovinu naše zbilje (i u zemlji i u rasejanju), odavno su stala i udruženja, savezi, prosvetne institucije, sportske organizacije…

Dana 15. aprila 2019. godine održan je sastanak u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na kom su dogovoreni su svi zadaci i sve obaveze. Domaćin je odredio reprezentativnu ekipu: dr Slavica Jašić, načelnik Odeljenja za predškolsko i školsko obrazovanje, Ljiljana Simović, šef Odeska za poslove osnovnog obrazovanja i vaspitanja, savetnici ministra – Miloš Kovačević, za sport, i Miloš Blagojević, Sektor za srednje obrazovanje. Iz Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu došli su v.d. pomoćnika direktora Rastko Janković i viši savetnik Olga Milojević. U ekipi Krosa RTS-a bili su njegov osnivač Stevan Kovačević i dugogodišnji saradnik Dušan Babović.

Svi detalji su dogovoreni i uskoro sledi realizacija. Kros RTS-a „U dijaspori“ već uveliko teče, baš kao i „Obrazovni krug“. Uskoro se očekuje i početak još jednog obrazovnog segmenta od nemerljivog značaj za decu iz dijaspore i regiona – „Susretanja“.

Što se takmičenja tiče, 10. maja, u 10 časova iz studija RTS-a, ministar Mladen Šarčević daće znak za početak Krosa RTS-a „Kroz Srbiju“. Očekuje se učešće oko pola miliona dece.

Krajem juna i početkom jula, održaće se Kamp za decu iz dijaspore „Sombor 2019“, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva omladine i sporta, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Grada Sombora, Sportskog saveza Srbije, Matematičkog instituta SANU, Fakulteta pedagoških nauka-Jagodina, Pedagoškog fakulteta-Sombor, Matematičke i Sportske gimnazije. Sa svima njima, sredinom ove sedmice biće održan sastanak, a tema – obrazovne i sportske radionice.

U oktobru, Kros serijom završiće se takmičarski deo 29. Krosa RTS-a.

Check Also

Otkriven spomenik posvećen svim generacijama Srba u Kanadi

Srpska zajednica dobila je spomenik koji je posvećen svim generacijama Srba koji su sačuvali naše …