Donacija APV za školarce ZVO Vukovar

Извор: srbi.hr

Влада Аутономне покрајине Војводине је и ове године кроз Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима осигурала средства за куповину радних свески за ученике у Вуковарско-сремској и Осјечко-барањској жупанији која похађају наставу по моделу А, као и за куповину школских торби за све прваке који у наредној школској години буду одабрали овакав облик наставе.

Уговор о додели ових средстава су у Новом Саду потписали директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Душко Ћутило и председник Заједничког већа општина из Вуковара Срђан Јеремић. Укупан износ средстава је 3,4 милиона динара што ће бити довољно за наведене потребе, а тај износ је дупло већи него прошле године када је Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима такође суфинансирао куповину школских торби и радних свески.

– Од 2017. године до данас за ову сврху је обезбеђено 7,4 милиона динара. Посебно ми је драго што смо у прилици да сваке године издвојимо све значајнија средства. Верујем да ће ова пракса да се настави и у наредном периоду јер покрајинска Влада има разумевања за српску заједницу у Хрватској. Драго ми је што на овај начин можемо да покажемо да као институција из матичне земље бринемо о Србима са друге стране границе – рекао је након потписивања уговора Душко Ћутило.

Приликом потписивања уговора између Фонда и Заједничког већа општина истакнуто је да средства која за образовање Срба у Хрватској издваја матична држава никад нису била већа, а што је основни предуслов за очување сваке заједнице па тако и српске на овим просторима.

– Ово је једна традиција у оквиру које покрајинска Влада заиста излази у сусрет многобројним пројектима и захтевима Заједничког већа општина. Ми смо молбу за ова средства упутили пре десетак дана и у року од можда пет или шест дана стигао је позитиван одговор. Ево нас већ данас на потписивању уговора и то довољно говори о томе колико је ова институција спремна да нам помогне. Слободно могу да кажем да је таква сарадња и са свим осталим инстанцама власти у Републици Србији. Они су окренути према нама и раде на томе да се ми на том подручју очувамо заједно са свим нашим елементима идентитета. У том смислу и ово је велика помоћ и нама, али највише нашим родитељима и ученицима – нагласио је овом приликом Срђан Јеремић.

Осим пројеката у образовању Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима помаже и друге пројекте од важности за српску заједницу у Хрватској.

– Образовање је свакако значајан сегмент друштва, а ми на овај начин желимо да пружимо подршку младима да имају могућност да похађају наставу на српском језику и ћириличном писму. Осим овог пројекта, ми смо кроз године подржавали и културне и медијске пројекте Срба у Хрватској. Подржали смо бројна културно-уметничка друштва, а били смо и домаћини бројној деци и младима из Републике Хрватске. Ми желимо да их повежемо са друштвима овде, али и да заједно радимо све што можемо на томе да очувамо идентитет српског народа – истакао је Душко Ћутило.

Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима основан је 2006. године највише због пружања помоћи и обезбеђења трајног збрињавања особа која имају овај статус и боравиште или пребивалиште на територији Аутономне Покрајине Војводине. Ова институција највише се бави стамбеним збрињавањем избеглица као и пружањем помоћи талентованој и даровитој деци и студентима из ове популације.

Check Also

Otkriven spomenik posvećen svim generacijama Srba u Kanadi

Srpska zajednica dobila je spomenik koji je posvećen svim generacijama Srba koji su sačuvali naše …