Doprinos saradnji Srbije i Mađarske

Izložbe, koncerti, pozorišne predstave, projekcije filmova, književne večeri i promocije, kao i modna revija i razni folklorni i gastronomski festivali proteklih mesec dana svojim sadržajem su obogatili kulturni život Srba u Mađarskoj, ali i celikupne mađarske kulturne scene. Ovogodišnja centralna i najveća manifestacija ovdašnjih Srba svečano je zatvorena 10. oktobra u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti, uz prisustvo predstavnika ministarstava Srbije i Mađarske, kao i diplomatskog kora, predstavnika srpske zajednice, mađarske javnosti i mnogih uglednih zvanica.

Meselija

“Moderniji, šareniji i izvrsno organizovan” – tim rečima je ambasador Srbije u Budimpešti, Rade Drobac opisao ovogodišnji Mesec srpske kulture. „U okviru jubilarne, pete po redu manifestacije pored dzez koncerta imali smo izložbu grafičkog dizajna i modnu reviju, što nam govori da Srpski kulturni i dokumentacioni centar pored očuvanja naše baštine ima za cilj da pokaže i bogatstvo savremene srpske umetnosti i da na taj način razvija saradnju Srbije i Mađarske“ – dodao je ambasador Rade Drobac.

Prema rečima Slobodana Vukčevića, ambasadora Ministarstva spoljnih poslova Srbije: “Saradnja Srbije i Mađarske je značajna i zbog naših zajedničkih korena, a Kulturni i dokumentacioni centar Srba u Mađarskoj je jedan od najuspešnijih čuvara srpske tradicije u ovoj državi”.
Mikloš Šoltes, državni sekretar u Ministarstvu za ljudske resurse Mađarske je istakao da: „Ova manifestacija daje značajan doprinos dobroj saradnji dve susedne države, koja će se – nadam se – i u budućnosti nastaviti i dalje razvijati“.

„Mesec srpske kulture je najveća i najposećenija manifestacija Srba u Mađarskoj , a njen organizaor je Kulturni i dokumentacioni centar Srba u Mađarskoj koji kako sam to više puta rekao, po mome mišljenju ima ulogu mosta, ulogu stvaranja zajedništva“ – rekao je u ime organizatora manifestacije direktor Srpskog kulturnog centra, Milan Đurić.

Prema njegovim rečima organizator ove serije programa, se trudio,da u okviru jubilarne manifestacije organizuje još kvalitetnije i interesantnije programe nego proteklih godina. „Trudimo se da se manifestacija uvek razvija, da svake godine bude što bolja i bolja, tako da već sada planiramo sadržaje za šesti Mesec srpske kulture“ – dodao je gosp. Đurić.

Završnici jubilarnog meseca kulture svoj pečat dao je i orkestar Muzičke škole Teleki Vatai iz Pomaza, “Mešelija” pod rukovodstvom Ladislava Janke. Kako je i počeo pre mesec dana, čitav serijal programa, nastupom Orkestra Vujičić dobitnikom Košutove nagrade kao najvećeg prizanja iz oblasti kulture, tako se i završava nastupom mladih, budućih nada, možda naslednika Vujičića.

Ovogodišnji program se pored Budimpešte odvijao i u Santovu, Mohaču, Pečuju, Bati, Pomazu, Desci, Batanji, Kalazu – i ostalim naseljima širom Mađarske, gde žive Srbi.

Check Also

Gujon sa mladim sportistima iz regiona i dijaspore na kampu „Srbija te zove“ u Beogradu

Arno Gujon direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu posetio je kamp …