Dr Slavka Drašković podnela izveštaj Odboru za dijasporu

Direktorka vladine Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu dr Slavka Drašković je informisala skupštinski Odbor za dijasporu i Srbe u regionu o održanoj sednici novog saziva Saveta za Srbe u regionu i o instrukcijama o postupanju predstavnika ministarstava u odnosima ka dijaspori i Srbima u regionu.

Instrukcija govori o tome da ministri u Vladi Srbije treba, pri svakom susretu s kolegama iz zemalja u regionu ili u dijaspori gde živi veliki broj Srba, na dnevni red da stave i pitanja koja muče Srbe u tim državama. Dokument se nalazi na usaglašavanju u ministarstvima i uskoro će se naći na Vladi.

„Već smo premijeru dostavljali izveštaje prilikom susreta sa hrvatskim i slovenačkim premijerima i on nam je sam zatražio podatke pre puta u Makedoniju, koje je iskoristio potom u bilateralnim susretima“, rekla je dr Drašković.

Ona je poslanike informisala i o sastanku Saveta za Srbe u regionu, kojim predsedava predsednik Srbije Tomislav Nikolić, i rekla da je usvojen predlog da taj Savet bude ujedno nadležan i za dijasporu.

„Dogovoreno je i da se formira posebno telo, koje će biti tehničko, da mu se promeni naziv u koordinaciono ili organizaciono telo i da ono pomaže Savetu u radu“, rekla je direktorka.

Dr Drašković je prenela poslanicima da je sastanku Saveta za dijasporu prisustvovao državni vrh, vladika Irinej i mitropolit Amfilohije Radović.

Ona je rekla i da se Savet suočio sa nedostatkom materijala od prethodnog saziva.

Direktorka Kancelarije je istakla i da je u toku prikupljanje podataka koji sve državni organi i koliko izdvajaju za Srbe u regionu i navela da Hrvatska samo za Hrvate u Bosni i Hercegovini izdvaja 10 miliona evra, a Srbija milion za sve Srbe van zemlje.

„Prema Strategiji, onoliko sredstava koliko se izdvaja za manjine u Srbiji, toliko treba da se izdvaja i za Srbe van zemlje“, rekla je.

Slavka Drašković je navela da Kancelarija radi na izmenama i dopunama Zakona o dijaspori i Srbima u regionu, kao i na akcionom planu za sprovođenje Strategije za Srbe u dijaspori i regionu. Ona je najavila da će za mesec dana u skupštinsku proceduru stići izmene Zakona o dijaspori i Srbima u regionu.

„Formiraćemo centar za brze odgovore u Kancelariji. U saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, ćemo ubrzati odgovore na pitanja iz dijaspore. Posebno na ona koja se odnose na državljanstvo, što je veliki problem naših u dijaspori“, rekla je dr Drašković.

Check Also

Počele sa radom 4 nove dopunske škole srpskog jezika na Malti

U subotu i nedelju, 16. i 17. oktobra, održani su prvi časovi u okviru projekta …