Dr Slavka Drašković u Kninu i Splitu

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za dijasporu i Srbe u regionu dr Slavka Drašković službeno je boravila 19. i 20. septembra u Kninu i Splitu, gde je imala više sastanaka sa lokalnim zvaničnicima i predstavnicima Srba u Hrvatskoj.

Slavka Drašković
Slavka Drašković pred vandalizovanim spomenikom

Tema razgovora su bili aktuelna situacija i sigurnost Srba u ovim gradovima, kao i način na koji situacija iz Vukovara reflektovala na Knin i Split. Posebna tema su bili incidenti u Kninu i Splitu

U razgovoru sa gradonačelnicom Knina Josipom Rimac, kojem je prisustvovao i ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević, iskazano je obostrano stanovište da ovakvi događaji ne doprinose razvoju mirnog suživota, kao i uverenje da će se situacija u narednom periodu smirivati.

Slavka Drašković je posetila i selo Golubić gde je prošle nedelje porušen spomenik podignut u znak sećanja na srpske žrtve stradale u ratu devedesetih godina.

U Splitu Slavka Drašković se sastala sa gradonačelnikom Splita Ivom Baldasarom, kao i sa splitsko-dalmatinskim županom Zlatkom Ževrnjom. Hrvatski zvaničnici su izrazili uverenje da incidenti u ovom gradu predstavljaju pojedinačni akt.

Direktorka Kancelarije Slavka Drašković sastala se i sa predstavnicima Veća srpske nacionalne manjine u Splitsko – dalmatinskoj županiji, sa kojima je između ostalog razgovarala o novim prostorijama za srpsku zajednicu u ovom gradu.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …