dr Slavka Drašković u Moskvi sa srpskom dijasporom

Direktorka Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu dr Slavka Drašković je danas u okviru trodnevne posete ruskoj prestonici razgovarala sa predstavnicima udruženja Srba u Rusiji – Objedinjenjem Srba, Srpskim zemljačestvom, Klubom žena, folklornim ansamblom «Tamo daleko», Akademijom narodnih igara i pesama u Moskvi i nastavnicima srpskog jezika u Ambasadi Srbije u Moskvi.

Kao jedan od najvećih problema u Rusiji predstavnici dijaspore su izdvojili nepostojanje dopisnika velikih novinskih agencija iz Srbije u Rusiji i izrazili nadu da će informativna saradnja ove dve zemlje biti unapređena.

Na sastanku se razgovaralo i o potrebi formiranja Srpskog kulturnog i privrednog centra u Moskvi.

Pokrenuto je pitanje međusobne nostrifikacije visokoškolskih diploma, obezbeđivanja adekvatnog prostora i plata za organizovanje nastave na srpskom jeziku u Rusiji.

Predstavnici udruženja i ugledni pojedinci ukazali su na opasnost od zatvaranja katedre za srpski jezik na Univerzitetu Lomonosov u Moskvi. U razgovoru sa direktorkom Drašković, predstavnici srpskih udruženja su takođe naveli da je u Sankt Peterburgu to već učinjeno, kao i to da u ovom gradu od nedavno postoji samo katedra za crnogorski jezik.

U razgovoru je istaknuta neophodnost usvajanja Sporazuma o socijalnom, zdravstvenom i penzionom osiguranju za građane Srbije koji rade u Rusiji, kako bi se izbeglo dvostruko oporezivanje.

Direktorka Kancelarije za dijasporu je predstavnike udruženja Srba informisala o razgovoru sa Georgijem Muradovim, zamenikom šefa Direkcije za saradnju sa dijasporom Rusije u kojem je insistirala na hitnom usvajanju Sporazuma.

Na ranije održanom sastanku sa Muradovim u Departmanu za rad sa dijasporom Ruske Federacije, između ostalog je bilo reči o mogućnostima održavanja zajedničke konferencije o dijasporama evropskih zemalja, na kojoj bi se razmatrali i poredili modeli odnosa pojedinih zemalja Evrope prema rasejanju.

U Ambasadi Republike Srbije u Moskvi je ranije organizovana prezentacija zdravstvenog i verskog turizma, na kojem se prisutnima obratila direktorka Drašković.

Skupu su prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravlja i banja iz Srbije, srpska dijaspora u Moskvi i drugi gosti iz Rusije.

U nastavku posete Rusiji, Drašković će se sresti sa pojedinim srpskim privrednicima u Moskvi.

Srpska dijaspora u Ruskoj Federaciji nezvanično broji između 20 i 40 hiljada, a pojedine procene ukazuju na brojnost i do 80 hiljada naših građana u Rusiji, zbog čestih migracija radne snage. Najveća koncentracija srpske diajspore je u ekonomskim centrima – Moskvi, San Peterburgu, Sočiju, Krasnodaru i sibirskom kraju.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …