Drašković: Važno ekonomsko povezivanje sa dijasporom

Izvor: RTS

Naša dijaspora je u svetu među prvih pet po visini doznaka, a među investicijama u poslednje tri. Naši napori idu ka što boljem informisanju dijaspore o načinima za ulaganje u Srbiju, kaže Slavka Drašković, direktorka Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, u intervjuu za RTS.

Slavka Drašković, direktorka Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu, u intervuu koji je dala za RTS, govorila je o predstojećim izmenama u Zakonu o dijaspori, kao i načinima za bolje ekonomsko povezivanje dijaspore i matice.

Šta će se promeniti u Zakonu o dijaspori i Srbima u regionu?

Osim tehničkih promena, pošto više nemamo Ministarstvo za dijasporu i Srbe u regionu, nego Kancelariju, što moramo da izmenimo po zakonu, to je i prilika da promenimo neke stvari koje se tiču samog rada Skupštine , njenih nadležnosti, da se to pojača, da se pojača veza sa Vladom, kao i način izbora delegata.

Osim toga, bilo je reči i na sastanku sa predsednikom i u Skupštini Srbije oko toga da bi u zakonu trebalo takođe razmisliti da se promeni i deo koji se odnosi na nadležnosti Saveta za Srbe u regionu, pa bi te nadlešnosti trebalo da pređu i na dijasporu, a da telo koje je bilo predviđeno za dijasporu, koje se zvalo Savet dijaspore što je u suštini niđeg ranga se predvidi da obavlja neke tehničke i operativne poslove za sam Savet.

Dokle se stiglo u izradi tog zakona?

Već je napravljen prvi nacrt, sada su u toku poslednje dorade, i onda dajemo na usaglašavanje u telima Vlade i naravno sa samom Skupštinom dijaspore, ide u javnu raspravu.

Kako povezujete maticu i dijasporu u ekonomskom smislu?

Dijaspora je najsigurniji izvor prihoda, da tako kažem, za Srbiju. Po istraživanjima Svetske banke, 2,7 milijarde evra stiže godišnje u Srbiju samo od doznaka, to je ono što šaljemo rođacima, prijateljima, ukućanima…

A ono što je zabrinjavajuće u stvari, je to što je naša dijaspora, koja je jedna od najdarežljivijih po tim doznakama, među prvih pet u svetu, u odnosu na druge dijaspore, a među investicijama u poslednje tri. Zabrinjava što je nivo investicija veoma nizak iz dijaspore i naši napori su da se zaista približi dijaspori način na koji može da se uključi u investiranje. Ono što je dobro i gde dijaspora može da doprinese jeste kroz saradnju sa lokalnim zajednicama, jer su vezani za svoj rodni kraj, zavičajna udruženja, i to je ono na čemu radimo.

Potpisivanje sporazuma sa jednom državnom bankom, a pozvali smo i druge banke da se pridruže, i sa domaćim i stranim kapitalom, je u cilju obezbeđivanja dijaspori da šalje doznake bez provizije.

Zahvaljujući ovom našem protokolu, sada imaju mogućnost da šalju novac bez taksi, da otvaraju račune potpuno besplatno, a biće otvorene i dve telefonske linije i posebna adresa na kojoj će ljudi iz dijaspore moći da dobijaju informacije o finansijskom poslovanju- načinima da dobiju kredit, da ulažu…takođe besplatno. Verujemo da je to jedan od načina na koji dijaspora može da se što više informiše i što bolje uključi u ekonomsko povezivanje i u tom pravcu imamo niz projekata.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …