Država poziva naučnike i stručnjake iz dijaspore

izvor: Tanjug

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pozvalo je naučnike i stručnjake iz svih oblasti koji su se školovali ovde, a rade u inostranstvu, da se povežu sa maticom, jer, prema rečima ministra prosvete Tomislava Jovanovića, Srbija više ne sme da greši.

tomislav-jovanovicMinistarstvo poziva naučnike, predavače, eminentne stručnjake da se povežu sa ovdašnjim kolegama, u cilju poboljšanja kvaliteta obrazovanja i nauke u Srbiji, rekao je ministar Jovanović ističući da Srbija mora da iskoristi ovaj potencijal i da u tom poslu sledi primere najrazvijenijih zemalja.

„Ministarstvo će obezbediti kontakt sa obrazovnim institucijama, naučnoistraživačkim organizacijama, pojedincima koji žele da sarađuju zarad dobrobiti naše, ali i svetske nauke“, naveo je Jovanović Tanjugu.

Obrazovanje i nauka su, kako kaže, univerzalni principi koji spajaju narode, a cilj akcije je između ostalog da obezbedi da naša nastava i obrazovanje što ranije uđu u tokove svetskog obrazovnog sistema, da naša nauka dobije mesto koje joj pripada.

„I danas, iako država ulaže mala novčana sredstva zbog ekonomskih razloga, doprinos naše nauke prevazilazi ulaganja države“, istakao je ministar i ukazao da je za nove rezultate neophodna saradnja.

Uz želju da se unapredi postojeće, uhvati korak sa razvijenim svetom i podsećanje da su i sami tvorci obrazovanja u Srbiji znanje sticali ili se usavršavali u inostranstvu, Ministarstvo se nada uspešnoj saradnji naših stručnjaka sa kolegama u svetu, navodi se u pozivu na sajtu Ministarstva.

Znanje i obrazovanje su, kako je navedeno, nezamenjiv uslov i činilac ekonomskog, kulturnog i opšteg napretka svake zemlje.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …