Dve decenije Saveza srpskih društava Slovenije

izvor: Rade Bakračević,  stajerska.eu

Savez srpskih društva Slovenije je obeležio 20 godina rada i postojanja. Tim povodom 14. marta na Bledu je organizovana Svečana akademija koja je okupila ugledne ličnosti iz političkog, kulturnog i javnog života Slovenije, Srbije, Republike Srpske, Slovačke, Austrije i Rumunije.

slov1
foto: Dobre Stojanovski, stajerska.eu

Gosti Svečane akademije Saveza srpskih društava Slovenije bili su Tanja Fajon, poslanik R Slovenije u Evropskom parlamentu Republike Slovenije, Janko Veselinović, predsednik Odbora za dijasporu i Srbeu regionu Narodne Skupštine Republike Srbije, Dragan Matić, predsednik Odbora za kulturu Parlamenta Republike Slovenije, Dane Malešević, ministar za prosvetu i kulturu u Vladi Republike Srpske, Ognjen Vučina, šef kabineta u Ministarstvu prosvete i kulture Republike Srpske, Anton Peršak, državni u Ministarstvu kulture R Slovenije, Saša Gazdić iz Ministrstva kulture R Slovenije, Igor Teršar, direktor Javnog fonda za kulturne delatnosti Slovenije, Aleksandar Radovanović, ambasador Srbije u Sloveniji, Stana Končarević, konzul u ambasadi Srbije, Željko Jerkić, ambasador BIH u Sloveniji, Azra Popović konzul BIH u Sloveniji, Dejan Mandić, sekretar SPC u Sloveniji, Mirko Jokić, zamenik Vladike Zvorničko- tuzlanskog, Toni Mežan, zamenik gradonačelnika Bleda, Matjaž Završnika, direktor Zavoda za kulturu Bled, Stane Ribič, predstavnik srpske nacionalne zajednice Slovačke, Ognjen Krstić, predsednik Saveza Srba iz Rumunije, Borislav Kapetanović, predstavnik Saveza srpskih društava Austrije, Miloš Radić, Dragomir Blagojević i Ilija Janković, bivši predsednici Saveza: Vaso Predojević, Marinko Jagodić, Ostoja Šobot, Radoslav Milanović, Rade Vučkovac, srpski književnici iz Slovenije.

Savez srpskih društava Slovenije  osnovan je u Ljubljani na  prvoj skupštini 4. 3. 1995. godine i trenutno ima 16. srpskih društava. Predsednik SSDS Nikola Todorović uručio je priznanje za uspešnu saradnju ambasadoru R Srbije u R Sloveniji Nikoli Radovanoviću.

slov radov
foto: Dobre Stojanovski, stajerska.eu

“Tih godina prošlog veka –  obzirom na tadašnje odnose i lošu medijsku sliku o državnoj politici tadašnje Srbije odnosno Savezne republike Jugoslavije, Srbi u Republici Sloveniji su se počeli organizovati u srpska kulturna i druga društva, iako su ponegde reč „srpska“, po vlastitom izboru, ili na preporuku organa, nadležnog za registraciju, ispustili. Nekoliko društava, koja su bila osnivači, su ugašena. Treba da se podsetimo da su bile u vreme nastajanja prvih kulturnih društava, ne samo medijske prepreke i smetnje za objektivno informisanje, nego otežan ili u potpunosti onemogućen normalan saobraćaj, ne samo roba, nego i ljudi», rekao je Nikola Todorović, predsednik Saveza srpskih društava.

„U vreme kada je srpski narod izvan svoje matične države više brinuo o matičnoj državi nego matična država o njemu, su bili retki pojedinci u našoj novoj domovini – Sloveniji, koji su shvatili da je dobar deo srpskog naroda nakon osamostaljenja Slovenije, trajno ostao bez uređenog kolektivnog statusa. Matična država Srbija, u to vreme verbalno napadana spolja, razdeljena i posvađana iznutra, nije imala snage ili autoriteta da bi u bilateralnim odnosima ili na multilateralnom nivou upozorila na probleme s kojima se susreće srpski narod u novo nastalim državama, kada su u pitanju kolektivna prava. Ako zanemarimo tako zvane izbrisane, za koje je pravomoćno  utvrđeno da su im bila grubo povređena ljudska prava, i da te povrede i nepravdu mora država ispraviti, mi Srbi u Sloveniji u odnosu na druge delove nekadašnje zajedničke države, smo relativno mirno preživeli raspad. Tek nakon završetka građanskih ratova na tlu nekadašnje SFRJ, srpska kulturna i druga društva i SSDS počeli su se baviti s glavnim poslanstvom, nacionalnom kulturom u najširem smislu reči, ali i pitanjem vlastitog statusa u svojoj novoj domovini», rekao je između ostalog Nikola Todorović.

slov2
foto: Dobre Stojanovski, stajerska.eu

Predsednici srpskih društava razgovarali su sa ambasadorom Aleksandrom Radovanoviće, konzulom Stanom Končarević i narodnim poslanikom R Srbije dr Jankom Veselinovićem, predsednikom Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine R Srbije.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …