„Ekonomije jasenovačkog logora“ u Beču

Povodom 70 godina od proboja logoraša iz ustaškog logora za masovno uništenje Jasenovac,  u Istraživačkom centru za istorijske manjine u Beču sinoć je otvorena izložba „Ekonomije jasenovačkog logora“, u  organizaciji SPKD “Prosvjeta u Austriji”.

plakat

Na otvaranju izložbe u Istraživačkom centru za istorijske manjine (Forschungszentrum für historische Minderheiten), na

adresi Kohlgasse 27-29 u 5. bečkom okrugu, govorili su Anica Macka Dojder, poslanica u Skupštini grada Beča, Srđan Mijalković, predsednik SKPD „Prosvjeta“, Beč i Tanja Tuleković, iz Spomen područja Donja Gradina.

Poslanik u Skupštini grada i pokrajine Beča, Anica Macka-Dojder ocenila je, prilikom otvaranja izložbe, da je bitno suočavanje sa zločinima za napredak. Ona je izrazila nadu da će, kao se čini ovom izložbom u vezi zločina Drugog svetskog rata, biti uskoro organizovana i izložba koja će prikazati zločine iz prošlog rata na Balkanu.

„Budućnost se može graditi samo na spoznaji da zločina više nikada ne sme biti“, podvukla je Macka-Dojder.

Kustos izložbe Tanja Tuleković iz Spomen područja Donja Gradina objasnila je da se izložba sastoji od 15 panoa na kojima je objašnjeno šta su bile ekonomije u sastavu koncentracionog logora Jasenovac.

„To su sva okolna srpska sela, u kojima su terani logoraši, u lancima, po svakom vremenu, bez dovoljno hrane i vode, da obrađuju zemlju, kako bi opskrbili ustaše namirnicama. Ova tema je specifična po tome jer su najznačajnija verbalna svedočanstva logoraša. Na taj način je koncipirana ova izložba“, objasnila je ona.

Prema rečima kustosa posetiocima je na jednostavnom jeziku nekadašnjih logoraša dočarano šta se događalo na tim ekonomijama i strahote kroz koje su prošli.

Tekstovi na panoima, koji su prvi put izloženi 1.aprila prošle godine, su na srpskom i engleskom jeziku, a SKPD „Prosvjeta“, u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Austriji, je napravila i prevod na nemački jezik. Izložba, kako je planirano, posle Beča treba da se seli u Slovačku i Mađarsku.

Član uprave „Prosvjeta“ Nedeljko Savić, inicijator izložbe, istakao je da se od osnivanja Društvo aktivno bavi kulturom sećanja, a da se ove godine navršava 70 godina Jasenovačkog proboja, koje društvo obeležava ovom izložbom.

Savić je objasnio da je konstatovao da se u Austriji gotovo ništa ne zna o zločinima počinjenim na Balkanu tokom Drugog svetskog rata, zbog čega je ovakva izložba bitna.

Izložba će biti otvorena do 17. aprila.

 

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …