Etničke tenzije u Hrvatskoj se ne smiruju

Etničke i nacionalne tenzije u Hrvatskoj se ne smiruju ni u 2014. godini. Čak ni jedan od najvećih hrišćanskih praznika koji pravoslavni hrišćani obelažavaju 7. januara nije mogao da prođe bez incidenata, izjavila je direktorka Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu dr Slavka Drašković.

slavka drašković
Direktorka Kancelarije dr Slavka Drašković

Na samom početku nove 2014. godine u periodu između 3. i 5. januara, oskrnavljeno je pravoslavno groblje u Čepinu kod Osijeka. Ohrabruje činjenica da je policija odmah reagovala pokrenuvši istragu tragajući za počiniocima. Načelnik policije se izvinio Srbima zbog ovog neprimerenog ponašanja i obećao da će krivci biti uhvaćeni. Zatim, u Vukovaru tokom večeri 5.januara , skinute su i ukradene dve ploče sa Prekršajnog i Opštinskog suda i oštećene još četiri dvojezične table. U Splitu izvršen napad na vozilo beogradskih registarskih tablica, ponovljeni vandalski napadi na dvojezične table koje su pre par meseci podignute na visini oko 3 metara, su pokazatelji da će se ove akcije nastaviti i u 2014. godini i biti smetnja održivom povratku izbeglica, prognanih i raseljenih lica, istakla je direktorka Slavka Drašković.

Institucije Republike Hrvatske reaguju ali je neophodno da se uloži dodatni napor u sprečavanju pojedinih interesnih grupa i njihovih ciljeva koji štete ne samo Srbima u Republici Hrvatskoj, nego i čitavom hrvatskom društvu. Iskustvo iz prošlosti nas uči da je područje koje naseljavamo veoma trusno i da može da eksplodira kao bure baruta u svakom momentu, ukoliko svi ne uložimo izuzetne napore za očuvanje zajedničkog životnog prostora. Jedino pravo rešenje je intenzivna regionalna saradnja, na svim nivoima i konstantna edukacija stanovništva, rekla je direktorka Slavka Drašković.

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu dr Slavka Drašković povodom proslave Dana Rpublike Srpske uputila je čestitke predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i predsednici Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …