Evropska smotra srpskog folklora

Dvadeseta evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu  održaće se od 22. do 24. maja u Centru Sava u Beogradu. Program smotre možete preuzeti na zvaničnom portalu ove tradicionalne manifestacije  www.es2015.com

smotra f 1

Smotra srpskih ansambala iz dijaspore, prema svom programskom sadržaju, ciljevima i broju učesnika najveća je i najznačajnija kulturna manifestacija srpske omladine koja živi van svoje matične zemlje.

Manifestacija je pokrenuta 1996. godine, održava se jednom godišnje i takmičarskog je karaktera. U dvodnevnom takmičarskom i revijalnom programu, prikazuju se narodne igre, pesme, muzika, običaji i narodne nošnje sa teritorije Srbije, odnosno ostalih teritorija gde živi srpski narod i neguje kulturu, narodnu tradiciju, jezik, kao i važne činioce jednog naroda, posebno one koji žive daleko od matice.

Cilj manifestacije je da mladi sprskog porekla širom Evrope, koji na ovaj način neguju svoju bogatu kulturnu baštinu, pokažu svoje umeće i šta su tokom godine novo uradili, neguju stara poznanstva, sklapaju nova prijateljstva i jednom godišnje se druže u matici Srbiji i Republici Srpskoj.

U okviru Smotre biće predstavljena i monografija o dve decenije Evropske smotre folklora pod nazivom „Život nije igra, IGRA je život“, a u petak, 22. maja u 21.00 sat u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu biće održana  revija narodnih nošnji.

smotra f 2

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …