Evropska smotra srpskog folklora u Beču

autor Vesna Dimitrijević, dijaspora.tv

21. Evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu, održaće se u kongresnom centru Piramida u Beču, 14. i 15. maja 2016., kada se očekuje dolazak oko 60 srpskih društava iz čitave Evrope i preko 2.500 učesnika. Prema programskom sadržaju i broju učesnika, ovo je najveća i najznačajnija kulturna manifestacija srpske omladine koja živi van svoje matične zemlje.

smotra 2016 naslovna

Negovanje i čuvanje kulture pesmom i igrom je samo jedan od ciljeva Evropske smotre srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu. Ovo je i prilika da mladi srpskog porekla širom Evrope pokažu svoje umeće, ali da neguju stara i sklapaju nova prijateljstva. Smotra se održava svake godine od 1996. godine i takmičarskog je karaktera.

Na ovogodišnjoj smotri koja će se održati 14. i 15. maja u Beču takmiče se ansambli iz brojnih zemalja: Italije, Nemačke, Francuske, Austrije, Rumunije, Hrvatske, Republike Srpske, Švajcarske, Slovenije i mnogih drugih. Smotra se posle 10 godina održava u Beču, a samim tim i vraća u dijasporu, jer su se predhodnih godina, smotre, održavale u Srbiji i Republici Srpskoj.

Domaćin 21. Evropske smotre srpskog folklora je KUD „Stevan Mokranjac“, uz podršku Saveza Srba Austrije i Zajednice srpskih klubova u Beču. Pokrovitelji manifestacije su Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u region, i grad Beč.

Opšte je poznato da će ovu manifestaciju pratiti više hiljada Srba koji žive u dijaspori. Već pristižu najave poštovaoca srpske narodne baštine iz čitave Evrope, ali i veliki broj onih koji će spojiti lepo i korisno i pored smotre, posetiti i bečke atrakcije.

stevan mokranjac folklor

Saša Božinović, član organizacionog odbora je zadovoljan na ukazanoj prilici, da se KUD „Stevan Mokranjac”, po ko zna koji put, dokaže kao dobar domaćin.

– Pripreme su toku i protiču u najboljem redu. Obezbedićemo vrhunske uslove za učesnike na bini, ali takođe i sve najbolje, kada su smeštaj i program u pitanju. – kaže Božinović i dodaje:

– Veoma se radujemo zbog velikog interesovanja za smotru u Beču kako učesnika, tako i njihovih roditelja i poznanika koji dolaze sa igračima u Beč.

KUD „Stevan Mokranjac“ je jedno od najmasovnijih i najuspešnijih društava u dijaspori, i trostruki je prvak Evrope u folkloru.

Kvalifikacije: Savezne smotre

Folklorni ansambli se moraju, zavisno po zemljama odakle dolaze, kvalifikovati za nastup na Evropskoj smotri i to na svojim državnim smotrama.

Prvo takmičenje se održava u Švajcarskoj 12. marta, a u Nemačkoj i Sloveniji u aprilu. Ostale zemlje takođe imaju zakazane smotre i to je jedna od trenutno glavnih tema i preokupacija svih folklornih klubova u dijaspori. Iz organizacionih i finansijkih razloga, austrijski Savez je ove godine doneo kompromisnu odluku da se savezna smotra, koja je bila planirana za 7. maj, ipak otkaže, a da se svi prvi ansambli iz Austrije mogu prijaviti za učešće na Evropskoj smotri.

Program

Program 21. Evropske smotre srpskog folklora dijaspore počinje 14. maja oko 16:00 sati u kongresnom centru “Pyramide” svečanim otvaranjem, uz prisustvo zvaničnika i svih učesnika, a zatvara se u nedelju, 15. maja, revijalnim nastupima gostujućih ansambala i svečanom dodelom nagrada. Posle takmičarskog i revijalnog dela predviđen je zabavan program sa muzikom i druženje.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …