Evropski talenti čekaju poziv iz Srbije

Izvor: Politika

Sijaset dečaka srpskog porekla, jedni više – drugi manje poznati našoj javnosti, zadivljuje fudbalsku Evropu. Iako veoma mladi, odavno su svrstani u talente, pa zato i ne čudi što oko njih lome koplja i najveći kontinentalni klubovi.

Richairo-Zivkovic-3
Rišairo Živković
Foto: Politika

Neki igraju i u mlađim selekcijama Austrije, Nemačke, Portugalije, Švajcarske, Švedske… A neki su kandidati za njih. Ipak, svi imaju jednu – istu želju: da obuku dres Srbije.

S namerom da pomognu našoj reprezentaciji javljaju nam se mnogi zemljaci iz inostranstva i šalju i poduže spiskove mališana – potencijalnih kandidata za sve naše nacionalne timove. Na njima ima i onih koji su već igrali za pojedine naše selekcije, ali i za države u kojima žive.

Upravo jedan takav spisak stigao je na adresu Sportske rubrike „Politike” iz Nemačke. On sadrži osnovne podatke za svakog mlađanog fudbalera: ime i prezime, godinu rođenja, mesto u timu na kojem igra i klub čiji je član. Potpisnik tog pisma, inače nekada i sam član mlađih kategorija Hamburgera, sakupio je podatke za preko 50 mladih fudbalera, koji su poreklom iz Srbije i Republike Srpske.

Ima dosta onih, koji bi da krenu stopama Zdravka Kuzmanovića i Nevena Subotića, bez obzira što ih „jure” i reprezentacije zemalja u kojima su napravili prve fudbalske korake.

Među njima je, na primer, Rišairo Živković, kojeg traže i Ajaks i Liverpul. Ovaj mladić je rođen u Holandiji, čije državljanstvo i ima. Tek je kročio na seniorsku scenu, a već je postigao pet golova za Groningen. Više puta je izjavio da bi rado igrao za majčinu domovinu (otac mu je sa Holandskih Antila).

Pa, Cican Stanković, rođen u Ugljeviku, najbolje ocenjeni mladi golman u Austriji. Vladimir Ranković je letos igrao i za prvi tim Bajerna u Južnom kupu i posle samo tri minuta provedena terenu upisao se u strelce. Igrao je i za omladinsku reprezentaciju Nemačke. Aleksandar Stevanović iz Verdera je mlađi brat našeg nekadašnjeg omladinskog reprezentativca Predraga Stevanovića…

Na potezu je Fudbalski savez Srbije. A da li će se nekome od ovih dečaka ispuniti san ili će slavu potražiti u novoj domovini pokazaće vreme.

Check Also

Uprava pomaže Srbima u Bosanskom Grahovu

Pčelarsko društvo „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova dobilo je milion dinara /oko 16.600 KM/ pomoći od …