Film o osam vekova Manastira Bazjaš

Savez novinara iz medija etničkih manjina snimio je dokumentarni film „Manastir Bazjaš“ autora Rajka Kornje, koji govori o istoriji jedne od pet srpskih setinja u Rumuniji.

Film prikazuje burnu istoriju svetinje sa leve obale Dunava, svedočanstva istrajnosti Srba u pravoslavnoj veri i svetosavlju. Uz pomoć arhivskih fotografija i intervjua, dokumentarac ne govori samo o manastiru, već i o ljudima koji su svoj život podarili bogosluženju i beleži procvat, patnje i propast naselja Bazjaš i okoline.

Ovaj projekat obeležava osam vekova postojanja manastira Bazjaš i realizovan je uz finansijsku podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Rađen je u saradnji sa Savezom Srba u Rumuniji, Srpskom pravoslavnom eparhijom temišvarskom i Generalnim konzulatom Srbije u Temišvaru, uz medijske partnere, Rumunsku televiziju i Radio Serbonu iz Beograda.

Javna promocija dokumentarnog filma „Manastir Bazjaš“ biće održana kad mere za suzbijanje pandemije Kovida-19 budu dozvoljavale.

FILM O MANASTIRU BAZJAŠ

 

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …