Folklor spaja Srbe

Dvodnevna Evropska smotra srpskog folklora, na kojoj je učestvovalo 44 folklorna ansambla iz 11 zemalja, održana je tokom vikenda u Nišu.

Otvaranje 18. evropske smotre srpskog folklora u Nišu

Oko 2.000 mladih Srba iz dijaspore, uz druženje i negovanje folklornih igara, imalo je mogućnost da upoznaju domovinu svojih roditelja i običaje zemlje odakle potiču. Za njih je organizovano i zajedničko druženje koje je održano u dvorištu Banovine.

„Za nas ovo nije samo igra, ovo je očuvanje nacionalnog identiteta, kulture i običaja zemlje u kojoj su rođeni naši roditelji i veza sa maticom“, složno su poručili članovi asambala.

Osim takmičarskog dela, publika je nakon otvaranja, u revijalnom delu Smotre videla nastupe Nacionalnog ansambla „Kolo“ iz Beograda i „Venac“ iz Gračanice, Folklornog ansambla „Oro – SKC“ iz Niša i Kulturnog društva „Brdo“ iz Kranja, iz Slovenije, pobednika prošlogodišnje Smotre.

Direktorka Kancelarije za dijasporu dr Slavka Drašković i gradonačelnik grada Niša dr Zoran Perišić zajedno otvorili smotru folklora

Takmičenje su svečano otvorili direktorka Kancelarije za saradnju sa dijasporom Vlade Republike Srbije dr Slavka Drašković i gradonačelnik Niša dr Zoran Perišić.

„Drago mi je da vas vidim u ovolikom broju i što toliko mladih ljudi iz dijaspore neguje običaje svojih roditelja i njihove korene. Mi smo svi deo jednog nacionalnog bića i srećna sam što mlade generacije to biće neguju, iako su daleko. Moram da priznam da sam impresionirana brojem društava koja će se na ovoj smotri takmičiti“, pozdravila je Srbe iz dijaspore i zemalja iz regiona dr Slavka Drašković.

Ona je dodala da je Kancelarija za dijasporu podržala ovu manifestaciju jer gaji duh nacionalnog osećaja pripadništva i poštovanja prema sopstvenoj otadžbini.

„Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu stoji vam na raspolaganju za svaku pomoć i podršku, naročito u projektima koji doprinose afirmaciji srpske kulture“, istakla je ona.

Gradonačelnik Niša dr Zoran Perišić pozdravio je članove folklornih ansambala dijaspore uz poruku da oni nisu samo gosti, već da su i deo Srbije.

„U Nišu se osećajte tako jer mi želimo da opet dođete u naš grad i dovedete svoje prijatelje i zato vam sada iz srca želimo dobrodošlicu“, rekao je gradonačelnik.

Za nagrade se takmičilo 11 ansambla iz Nemačke, devet iz Austrije, isto toliko iz Švajcarske, dok je po jedan folklorni ansambl predstavljao Srbe u Francuskoj, Italiji, Rumuniji , Crnoj Gori i Švedskoj. Smotra se četvrti put održava u Srbiji, ali je Niš prvi put domaćin, a manifestacija je deo programa obeležavanja jubileja, 1.700 godina Milanskog edikta.

Smotru je organizovao Studentski kulturni centar Niš u saradnji sa Turističkom organizacijom Niš. Pokrovitelj manifestacije bio je grad Niš.

Check Also

Selaković i Gujon s dijasporom u sedištu SNO u Čikagu

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poručio je Srbima u Čikagu da su državi Srbiji, kao …