Formiran Savez Srba Italije

Izvor: svetionik.it

U sali pravoslavne crkve „Sveti Spiridom Čudotvorac“ u Trstu, 19. aprila formiran je Savez Srba u Italiji: izabrano desetočlano Predsedništvo. Prvi predsednik Saveza Srba Italije je Dušan Aleksić iz Vićence.

фото: Жељко Јовановић
foto: Željko Jovanović

Nakon višemesečnih priprema i okupljanja Inicijativnog odbora i predstavnika desetak udruženja i zajednica, na konstitutivnom sastanku 19. aprila u Trstu, svi inicijatori su se okupili da „krunišu“ rad. Razmatran je i usvojen predlog Statuta Saveza Srba u Italiji – jednoglasno, izabrano Predsedništvo od deset članova.

Za Predsednika Saveza Srba u Italiji izabran je Dušan Aleksić („Sloga“ Vićenca), za Potpredsednika Draško Stojanović (“ Mostovi“ Trst) a za sekretara Jelena Mladenović ( SKZ „Arzinjano“ ). Osnivački akt su potpisali predstavnici deset udruženja i zajednica.

„Izuzetno smo zadovoljni što smo uspešno realizovali inicijativu o formiranju Saveza», rekao je Đorđe Milanović, predsednik Inicijativnog odbora u čijem sastavu su bili još Ana Koričanin, Dragana Antonijević i Slaviša Jovanović.

«Na rukovodstvu je da nastavi naš rezultat i da sa tehničkih pitanja pređe na rešavanje „životnih“ pitanja organizacija Srbske dijaspore u Italiji„ dodao je Milanović.

Prvi predsednik Saveza, Dušan Aleksić je istakao da je on samo jedan od ravnopravnih i da je po dosadašnjim rezultatima, bilo ko od predsednika prisutnih srpskih organizacija u Italiji, mogao da zauzme to mesto.

„Očekujem da ćemo zajednički, učestovati u realizaciji zadataka, kao i da će se novi pojedinci i zajednice, koje imaju znanja i volje uključiti u rad Saveza, svojim sugestijama, predlozima, ali i realizacijom predloženih akcija», istakao je Aleksić i dodao da zadataka ima puno, od unapređenja uslova za rad organizacija, preko bolje saradnje sa lokalnim vlastima i maticom, pa sve do veće medijske prisutnosti.

«Znamo šta hoćemo, a zajedničkim nastupom mnogo uspešnije i brže, moći ćemo da realizujemo osnovne ciljeve naše dijaspore, a samim tim i Saveza Srba u Italiji“, rekao je Aleksić.

Ono što je već praktično ustanovljeno je nova smotra svih folklornih ansambala na jesen. Već 9. maja u Montorsu biće održana prva smotra Srbskog identiteta „PRELO I POSELO“, koju organizuje SKZ „ ARZINjANO“. Najavljuje se učešće skoro svih KUD-ova aktivnih u Italiji, kao i prezentacija tradicionalnih zanata i delikatesa srbske kuhinje, nešto što dosada po sadržaju i obimu u Italiji nije viđeno, navedeno je na portalu Srba Italije „Svetionik“.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …