Formiran tim za izradu Deklaracije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija sa oko 5,5 miliona evra pomoći opštine u Republici Srpskoj, kao i opštine u Bosni i Hercegovini (BiH) u kojima pretežno žive Srbi. Formiran tim za izradu Deklaracije i izneta osnovna prava koja će Deklaracija štititi. 

Vučić je nakon sastanka s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, premijerkom Srbije Anom Brnabić i premijerkom Republike Srpske Željkom Cvijanović u Predsedništvu Srbije, naveo kojim će to projektima Srbija pomoći sunarodnike u susednoj državi.

Znate da smo učestvovali u rekonstrukciji škole „Srbija “ u Bosanskom Šamcu, kao i škole „Vuk Karadzić“ u Doboju, rekao je Vučić i dodao da će Srbija finansirati izgradnju dečjih vrtića u Trebinju i Brčkom, kao i studentsko-đačkog doma u Vlasenici.

Takođe, on je rekao da će biti rekonstruisane ulice na Palama, kao i sportske dvorane i trg u Istočnom Sarajevu, a predviđena je i sanacija mosta preko Drine između Zvornika i Malog Zvornika.

To je oko četiri miliona evra i Srbija će pružiti podršku opštinama u Federaciji koje su nastanjene pretežno srpskim stanovništvom, poput Grahova, Drvara, Petrovca i Glamoča sa milion evra za razne projekte. Ukupno će to biti oko pet i po miliona, poručio je on.

Formiran tim za izradu Deklaracije

Predsednik Srbije je napomenuo da je formiran tim koji će raditi na pisanju Deklaracije koja će obuhvatiti pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, zatim pravo na izučavanje i negovanje srpske kulture, pravo na izučavanje srpske istorije i negovanje srpske slobodarske tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturno-istorijskog nasleđa i pravo na informisanje na srpskom jeziku.

To su, rekao je predsednik Srbije, sfere koje će biti obuhvaćene Deklaracijom, u skladu sa svim međunarodnim javno-pravnim aktima.

„Nakon toga ćemo ići na donošenje Akcionog plana bi definisao konkretne mere za ostvarivanje navedenih prava, a oživeo bi se i budzetski fond u dogovoru sa RS koji je postojao i ranije“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Tim planom bi se, dodao je, u Srbiji regulisalo konkursno finansiranje od strane Uprave za dijasporu i Srbe u regionu.

„Radili bismo i na ujednačavanju školskih programa iz srpskog jezika i književnosti, istorije i geografije, organizovanje unakrsnih đačkih ekskurzija u Srbiji i RS i omladinskih đačkih i studentskih kampova“, rekao je Vučić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je zadovoljan sastankom i naglasio da je ovo period najbolje saradnje Srbije i Republike Srpske koja se meri konkretnim projektima.

Svi projekti koje smo mi kandidovali su prihvaćeni od strane premijera i predsednika Srbije, rekao je Dodik i dodao da će se tim projektima rešiti mnogi problemi u infrastrukturi i podići kvalitet života građana.

Prema rečima predsednika RS Milorada Dodika, Deklaracija bi možda već u novembru mogla da se nađe pred parlamentima Srbije i Srpske.

Ono što je važno za Srbe iz BiH i Hrvatske i što ih boli, je stereotip da su oni bosanski Srbi i Srbi iz Hrvatske.

„Mi smo svi Srbi i želimo da se tom Deklaracijom osvrnemo na tu činjenicu, jer je neko namerno napravio tu zbrku i počeo da nas razdvaja“, rekao je Dodik.

Predsednik Srbije, ukazao je da više o nacionalnoj istoriji uče deca u RS nego u Srbiji, a krivica za to je, kaže, na nama i o tome ćemo morati da razmišljamo u budućnosti.

Srbija, poručio je, poštuje teritorijalni integritet BiH i sa tim nema problem, ali istovremeno ne želimo da nam bilo ko zamera što se ponosimo zbog činjenice da smo isti narod.

„To je naše pravo, u skladu sa svim međunarodnim aktima“, rekao je Vučić i dodao da će se nastaviti finansijska pomoć Andrićevom institutu.

Sastanku u Predsedništvu Srbije prisustvovali su i potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar finansija Dušan Vujović.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …