Forum „Partnerstva ka mladima u Velikoj Britaniji“

U amfiteatru Volfson – Londonske škole za ekonomiju i političke nauke (LSE), održan je forum koji je povezao uglednu srpsku dijasporu – privrednike, profesore i eksperte, koji su svoja znanja i iskustva preneli studentima i mladim poslovnim ljudima, saopštava za medije Organizacija srpskih studenata u inostranstvu.

partnerstvo

Organizacija srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) organizovala je forum 8. juna 2015. godine i ceo događaj je trajao od 18-21 časova. Ambasador Republike Srbije u Ujedinjenom Kraljevstvu Nj.E. Ognjen Pribićević, otvorio je događaj ispred ambasade Republike Srbije u Londonu, a nakon toga se putem video-konferencije prisutnima obratio predsednik OSSI Aleksandar Jakovljević. Ukazao je na značaj projekta i rada OSSI u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i na širi rad organizacije.ogađaj na LSE-u je organizovan dvojako: kao akademski forum koji je moderirao Miša Živić (OSSI, Univerzitet Oksford) i poslovni panel, koji je vodio Stefan Perišić (OSSI, LSE).

U akademskom forumu nastupila je dr Ivanka Višnjić, profesorka ESADE Poslovne škole u Barseloni i na Londonskoj školi biznisa, kao i naučna saradnica Univerziteta u Kembridzu. Usledio je interaktivni govor dr Ivane Drobnjak, naučnice sa Oksforda i predavača na Univerzitetskom Koledzu u Londonu. Prisutnima se zatim obratio federalni savetnik Francuske UNESKO Federacije, Aleksandar Protić, koji je tokom svoje karijere držao predavanja i organizovao obrazovne panele na Kembridzu i Oksfordu.

Akademski deo foruma zaključio je dr. Milivoje Panić, profesor sa Kembridza u penziji, nekada ekonomski savetnik britanske Vlade, potpredsednik Komiteta za razvoj Ujedinjenih Nacija i šef spoljnog sektora Engleske banke. Pored njega, panelisti su bili i Aleksandar Krunić, dugogodišnji direktor vodećih međunarodnih finansijskih kompanija, Dana Novaković, međunarodni ekspert za investiciono bankarstvo, Jadranka Dervišević Kitarić, specijalizovana za razvoj poslovanja i posvećena implementaciji programa rada Britansko-srpske privredne komore, kao i gospodin Teri Martin, HR konsultant, psiholog i pisac, odlični poznavalac Srba u Velikoj Britaniji i Srbiji, njihovog jezika i kulture.

Svi govornici su prisutnima kroz svoj životni put objasnili značaj upornosti i umrežavanja i dali korisne savete za uspešnu karijeru, interaktivno razgovarajući i ispitujući mogućnost dalje saradnje sa OSSI.

Marko Pavlović, glavni koordinator ovog projekta i alumnista LSE, dao je zaključnu reč ukazujući na širi smisao događaja u okviru projekta „Partnerstvo ka mladima  u Velikoj Britaniji“. Naglasio je svim učesnicima da nije bitno koliko godina imaju, već koliko žele profesionalno da sarađuju i time ostvare sebe i ujedno pomognu i mladima u Srbiji.

U utorak 9. juna, od 18 časova, kao nastavak ovog projekta, organizovan je koktel u Ambasadi Srbije u Londonu, kome su prisustvovali ugledni privrednici, diplomate, studenti i mladi privrednici. Cilj koktela bio je nastavak umrežavanja koje je započeto formalnije na LSE-u. Pored domaćina, Ambasadora Pribićevića, prisutnima na koktelu obratio se i starešina grada Londona Ser Pol Džadz, trenutno predsednik Britansko-srpske privredne komore, koja je pomogla u implementaciji projekta.

Projekat „Partnerstvo ka mladima u Velikoj Britaniji“ se sprovodi pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i započeo je u aprilu mesecu kada je organizovan koktel u rezidenciji britanskog ambasadora u Srbiji povodom novog potpisivanja saradnje Kembridz Trasta i Peksim Fondacije, da bi se nastavio tradicionalna formalnom večerom na Triniti Koledzu, Univerziteta Kembridz.

 

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …