Godišnja skupština Fonda dijaspora za maticu

Udruženje „Fond dijaspora za maticu“ održalo je godišnju Skupštini Fonda dijaspora za maticu u Sava centru, 26. septembra. U radu Skupštine učestvovali su predstavnici srpskog rasejanja iz Švajcarske, Nemačke, Austrije, Velike Britanije, Kanade, Australije kao i predstavnici iz Srbije i Republike Srpske.

fond

Učesnike Skupštine pozdravili su Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda, Mlađen Cicović, direktor predstavništva Republike Srpske, Stanko Terzić, gradonačelnik Valjeva, Sreten Jovanović, predsednik Skupštine Kraljeva, Saša Paunović, predsednik Opštine Paraćin, Zoran Milenković, predsednik Opštine Varvarin, kao i predstavnici opština Krupanj, Kladovo, Golubac, Koceljeva i Osečina. Svi oni su istakli da pomoć Fonda dijaspore, pored nesumnjive materijalne vrednosti, predstavlja i veliku moralnu podršku kao izraz solidarnosti sa narodom postradalih područja, istaknuto je u saopštenju Fonda.

Andreja Mladenović je podsetio na veliki doprinos Fonda u obnovi zemlje, posle agresije NATO pakta. „Nakon 16 godina postojanja rezultati rada ovog Fonda su izuzetni, a objekti koji su obnovljeni vašim sredstvima ostaju kao simbol borbe za slobodu i pravdu. Posebno bih se zahvalio na ogromnom doprinosu prilikom saniranja posledica katastrofalnih poplava koje su prošle godine nanele veliku štetu na teritotiji grada Beograda i cele naše zemlje“, rekao je Mladenović i dodao da je pomaganjem u izdavanju i štampanju pojedinih dela od posebnog značaja Fond dao veliki doprinos očuvanju srpskog nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta.

U Saopštenju se navodi da je od septembra prošle srpsko rasejanje je iz svog Fonda za maticu uložilo više od milion evra za humanitarne potrebe u Srbiji i Republici Srpskoj.  Od tog iznosa, 750.000 evra je uloženo u Srbiji, a 275.000 evra u Republici Srpskoj. Prevashodno, za otklanjanje posledica poplava i klizišta. Rasejanje će i dalje pomagati i ulagati u razvoj matice, ali očekuje odgovorniji i iskreniji države u rešavanju svih pitanja od posebnog interesa za dijasporu.

Check Also

Donacija Srbije Srpskoj – pomoć u borbi protiv virusa Covid19

izvor: srbija.gov.rs Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas, zajedno sa potpredsednicom Vlade i …