Godišnjica smrti Milunke Savić

Povodom 40 godina od smrti srpske heroine iz balkanskih i Prvog svetskog rata Milunke Savić, SPKD Prosvjeta iz Beča posvetila joj je tribinu „Duhovni razgovori“, na kojoj su mladi istoričari govorili o njenim podvizima i tragičnoj sudbini.

milunka savic

Milunka Savić je poznata kao srpska Jovanka Orleanka zbog svoje neizmerne hrabrosti, ranjavana čak devet puta. Dobila je mnoga odlikovanja, među kojima i dva francuska ordena Legije časti i medalju Miloš Obilić. Jedina je žena u svetu koja je odlikovana francuskim oredenom Ratni krst sa zlatnom palmom. U Prvom svetskom ratu bila je deo čuvenog „Gvozdenog puka“, najelitnijeg Drugog puka srpske vojske „Knjaz Mihailo”. Za pokazano junaštvo u Kolubarskoj bitci, odlikovana je zlatnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“. Milunka je preživela i veliku austrougarsku i bugarsku ofanzivu i povlačenje preko Albanije. Pokazala je veliku hrabrost u borbama – zarobila je 23 bugarska vojnika, pomagala u dostavljanju municije, istakla se u bombaškim napadima.

Iako je bila potpuno zanemarena nakon Prvog svetskog rata, penziju je stekla radeći kao čistačica čitavih 20 godina u Državnoj hipotekarnoj banci, iako je imala ponudu da se preseli u Francusku i tamo prima penziju. Ipak, za sve to vreme Milunka se izborila da iškoluje tridesetoro dece koju je dovodila sa sela.

tribina o milunki savic

Za vreme Drugog svetskog rata, imala je svoju malu bolnicu na Voždovcu gde je lečila partizanske i četničke vojnike. Nažalost, 1943. bolnica je otkrivena, ranjenici ubijeni a Milanka uhapšena i odvedena u logor. Kada je jedan nemački oficir pregledao spiskove predviđenih za streljanje, naišao je i na ime Milunke Savić. Pitao je da li je to čuvena heroina iz Prvog svetskog rata i naredio da je puste. Milunka je puštena i nisu je uznemiravali do kraja rata. Nakon rata, komunistička vlast joj 1945. dodeljuje penziju. Starost provodi u svojoj kući na Voždovcu, u društvu unuka i u redovnim susretima sa vojnim veteranima, na koja je odlazila u srpskoj uniformi i sa ordenjem.Umrla je 1973. godine, u oktobru.

Na tribini je pomenut ignorantski odnos bivše države prema Milunki, ali i mnogim drugim srpskim herojima i heroinama, čije delo je gurano u zaborav i potcenjivano zbog ideoloških razloga.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …