Greg Popović: Ja sam ludi Srbin!

izvor: serbclick.com

Ako je iko zaslužan za to što se San Antonio nalazi na dva koraka od nove NBA titule, a vodi sa 2-1 protiv Majamija uoči dva meča u kojima će biti domaćin, onda je to svakako šef stručnog štaba Sparsa Greg Popović. Njegova životna priča nije baš klasična, a i ne možete da čujete često od trenerske legende da se diči time što je “ludi Srbin”.

Greg Popović je rođen 28. januara 1949. u Istočnom Čikagu. Otac mu je bio Srbin, majka Hrvatica, a on je posle igračke karijere na univerzitetu napravio trogodišnju pauzu, pa 1973. počeo da radi kao asistent upravo sa studentima koji su igrali košarku za Vazduhoplovne snage SAD.

San Antonio je je stigao 1988. To mu je bio prvi “pravi” posao. Proveo je četiri godine kao pomoćni trener u Sparsima, zatim četiri godine u Golden Stejtu, a od 1996. preuzeo je kao glavni trener ekipu San Antonija. I, već 1999. došao je do prve NBA titule. Osvojio ih je potom još tri, 2003, 2005. i 2007, a možda će i ove godine.

Uspeo ili ne, a u finalu je izgleda našao lek za Majami, bar ako je suditi po deklasiranju aktuelnog prvaka sa 36 poena razlike, Popović ima svoje verne navijače. Sede baš na klupi iza Sparsa, a trio čine Džo Krejmborg, Bil Parsel i Čarli Braun.

Njegovi saigrači sa koledža.

Upravo je na koledžu on potpuno zbunio Parsela, kada je godinu dana posle Grega stigao među studente.

Mladi Parsel je, tada već iskusnog Popovića, kao cimer u četvorokrevetnoj sobi pitao odakle je. Kada je čuo prezime, koje je vrlo brzo preraslo u nadimak “Popo”, a ne “Pop” kako glasi u moderna vremena, upitao je potonjeg slavnog stručnjaka odakle je.

Razgovor je tekao ovako:

“Odakle sam? Hm. Znaš li ko je otpočeo Prvi svetski rat?”, upitao je Popović.

“Da, znam, jedan Srbin je ubio austrougarskog nadvojvodu Ferdinanda”, odgovorio je Parsel, a onda ostao začuđen sledećom rečenicom Grega Popovića:

“E, pa ja sam ti ludi Srbin!”.

Lud ili ne, Srbin ili ne, sjajan je košarkaški strateg. Uostalom, teško da bi “matorci” iz San Antonija bez njega na klupi držali lekcije kakve je na svojoj koži osetio i Majami. Neko će to nazvati “evropskim pristupom” košarci, neko sjajnom košarkaškom umu. A on? On će verovatno uz osmeh ponoviti da je “ludi Srbin”. Ali će, kao i svaka istinska legenda ovog sporta, pre poželeti da se posveti pripremi strategije za naredni nastup. Košarka, pre svega.

A novi nastup “Popa” i njegovih “matoraca” očekuje nas u noći između četvrtka i petka, u tri sata iza ponoći po srednjeevropskom vremenu. Meč broj četiri između San Antonija i Majamija.

Lebron na potezu.

Ili, ipak… Popović.

Check Also

Gujon na Spasovdan sa Srbima u Rumuniji

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon u dvodnevoj je …