Gujon na Vojnoj akademiji: Imate zašto da budete ponosni na svoj narod i državu

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon održao je kadetima Vojne akademije predavanje povodom 24. marta, Dana sećanja na stradale u NATO agresiji.

Gujon je rekao da je imao 13 godina kada je u Francuskoj na televiziji gledao kako se jedan evropski narod sam brani od mnogo jačeg protivnika.

„Gledao sam kako se Srbi junački bore za svoju otadzbinu i narod, za svoje vrednosti i suverenitet uprkos bombama koje su tokom 78 dana neprestano padale na gradove, bolnice, škole i mostove“, istakao je Gujon i osvrnuo se na propagandu kojoj su Francuzi bili izloženi, ne samo putem medija, već i u školama.

„Cilj te propagande bio je da opravda bombardovanje,  da ocrni ceo jedan narod. Još tada sam, zahvaljujući svojim roditeljima, bio na strani Srba“, rekao je Gujon.

On je kadetima ispričao kako je tadašnje divljenje Srbima bilo nagoveštaj odluka koje će kasnije doneti osnivanjem humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“, a potom i preseljenjem u Srbiju.

„Danas, 23 godine kasnije, dok govorim pred vama, budućim čuvarima Srbije u uniformi, pokušavam da prenesem osećanje solidarnosti i da vam poručim da imate zašto da budete ponosni na svoj narod i državu. Čast svim znanim i neznanim srpskim junacima od Kosova polja preko Kajmakčalana do Košara“, poručio je Gujon.

„Volim vojsku i verujem vojsci, volim hrabrost i požtrvovanost jer cenim vrednosti koje svaki vojnik nosi u sebi. U vremenu individualizma i globalizma mnogi bi želeli da vrednosti poput slobode, časti, bratstva i borbenosti ostave za sobom. Vojnici su ti koji pamte više od drugih, pamte istoriju, prošlost i tradiciju i možda zato u svakoj zemlji vojska predstavlja najtradicionalniji deo društva. Vrline koje ona čuva i snaga koju poseduje predstavljaju sudbinu svakog društva.“ – zaključio je Gujon.

Načelnik Vojne akademije pukovnik Blagojević obratio se prisutnima nakon predavanja i izneo da su posle ovakog predavanja reči suvišne ali ne i zahvalnost koju je Vojna akademija danas dužna da izrazi gospodinu Gujonu.

– Hvala vam na svemu što ste učinili da istina dopre do svih ljudi do kojih nije mogla 1999. godine i u godinama nakon toga. Vrednost nekog naroda sigurno se meri po spremnosti da neguje kulturu sećanja, te vam se zahvaljujemo što nam pomažete da negujemo svoju kulturu sećanja i da istrajemo u kosovskom zavetu jer bi Srbija bez tog zaveta, ostala i bez svog indentiteta – izneo je pukovnik Blagojević.

Na kraju je načelnik Vojne akademije uručio zahvalnicu gospodinu Arnou Gujonu za upešan početak međusobne saradnje.

Tokom svoje posete Vojnoj akademiji direktor Gujon prisustvovao je služenju verskog obreda poginulim pripadnicima Vojske Srbije u Paraklisu Presvete Bogorodice u kasarni „General Jovan Mišković”.

 

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …