Gujon nagrađen „Ćiriličnom darovnicom“ za zaštitu i promociju srpskog pisma

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon dobitnik je nagrade „Ćirilična darovnica“, a priznanje za zaštitu i promociju ćirilice dodeljeno mu je na manifestaciji „Ćirilična baština“, na Dan slovenske pismenosti 24. maja, u Bajinoj Bašti.

U obrazloženju se navodi da je Gujon nagrađen zbog otvaranja škola na srpskom jeziku u inostranstvu, pomoći školama na Kosovu i Metohiji, učešću u „Karavanu kulture govora“, ali i zbog toga što koristi ćirilicu u objavama na društvenim mrežama, prepoznajući koliko je ovo pismo značajno za očuvanje srpskog nacionalnog identiteta.

Gujon je pohvalio manifestaciju i aktivnosti koje se sprovode u Bajinoj Bašti kako bi se očuvala i promovisala ćirilica.

„Otkad vodim Upravu za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu vidim koliko je i za ljude u dijaspori važno da znaju srpski jezik i da znaju ćirilicu. Ali, važno je i da i mi sami u Srbiji negujemo ćirilicu. Ako dete koje se trudi u Cirihu ili Parizu da nauči pismo svojih predaka, dođe ovde, a vidi da je sve na latinici, ono će da se zapita zašto ja da učim to pismo ako ga niko ne koristi u Srbiji. Treba promovisati, očuvati, negovati i pismo i jezik zato što oni imaju samo nas“, naglasio je Gujon.

„Ćirilična darovnica“ je najznačajnija nagrada u okviru manifestacije „Ćirilična baština“ i predstavlja nacionalno priznanje za izuzetan doprinos i naročite zasluge u očuvanju i promociji ćirilice i negovanju srpskog jezika i pisma.

Manifestacija „Ćirilična baština“, koja se četvrti put održava u Bajinoj Bašti, počela je u petak, 21. maja, otvaranjem „Parka ćirilice“, jedinstvenog u Srbiji i u okruženju.

 

 

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …