Gujon: Srbi u Federaciji BiH nisu sami

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, govorio je za „Telemaster“ na Hepi TV o utiscima nakon obilaska srpskog naroda u Bosanskom Petrovcu, Glamoču i Drvaru, o perspektivama mladih, kao i o tome šta Srbija može da uradi da bi pomogla sunarodnicima u BiH.

„Srbi koji žive u kantonu gde su u manjini, u velikom su siromaštvu, imaju probleme da se zaposle. Ipak, ima i mladih koji imaju ideje i spremni su na sve da ostanu na svojim ognjištima. Kod njih sam prepoznao istu snagu i radost životu kao i kod kosovskih Srba“, rekao je Gujon i dodao da Srbija treba da pokaže interesovanje za naše sunarodnike i solidarnost s njima.

„Uprava će da pomogne udruženjima građana koja održavaju život i građanski duh u ovim mestima kroz projekte koje finansira svake godine. Predstavio sam im mogućnosti za konkurisanje kako bi ta pomoć otišla tamo gde je najpotrebnija“, naglasio je direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

On je zaključio da su srpska povratnička mesta u Federaciji BiH „mučenička mesta u pravom smislu te reči“.

„Obišao sam povratnička mesta, koja su bila potpuno napuštena `95. godine. U Bosanskom Grahovu sve kuće su bile spaljene. Povratak je počeo `97. god, praćen brojnim incidentima. Izuzetna je hrabrost ljudi koji su smogli snage da sve obnove i da danas žive tamo“, dodao je Gujon.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …