Gujon: Očuvanje identiteta Srba zajednički cilj javnog i nevladinog sektora

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, govorio je na Regionalnoj konferenciji o saradnji javnog i nevladinog sektora na Palama 8. oktobra. Konferenciju je organizovala NVO Mreža Republike Srpske kako bi se podstakla demokratska kultura dijaloga i saradnja državnih institucija i organizacija civilnog društva.

Gujon je rekao da mu njegovo dugogodišnje iskustvo u nevladinom sektoru s jedne strane i iskustvo na državnoj funkciji, na čelu Uprave s druge, omogućavaju da bolje sagleda i razume probleme koji se javljaju između javnog i nevladinog sektora.

„Cilj nam je isti a to je očuvanje kulture i identiteta srpskog naroda ali putevi kojima idemo do tog cilja su drugačiji ali i komplementarni. Zato naša Uprava izdvaja svake godine 900.000 evra za sufinansiranje projekata udruženja širom sveta. U kvalitetnoj diskusiji koju sam imao s ministrom trgovine i turizma RS Suzanom Gašić, gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem, načelnikom opštine Pale Boškom Jugovićem, predstavnicima državnih institucija, javnog i nevladinog sektora Republike Srpske, stavio sam akcenat na konkretne aktivnosti, poput otvaranja dopunskih škola, digitalizovanja konkursa, rada na zaštiti prava Srba u regionu i sl.“, rekao je Gujon.

 

 

Check Also

Selaković i Gujon s dijasporom u sedištu SNO u Čikagu

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poručio je Srbima u Čikagu da su državi Srbiji, kao …