Gujon pred narodnim poslanicima predstavio godinu dana rada Uprave

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon predstavio je danas, na sednici skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu,  rad Uprave u 2021. godini i izneo planove za narednu godinu.

On je rekao da je USDSR digitalizovala konkurs za sufinansiranje projekata udruženja iz dijaspore i regiona, obnovila, posle 10 godina pauze, dodelu nacionalnih priznanja zaslužnim pojedincima u okruženju i rasejanju, pokrenula kampanju za očuvanje srpskog jezika, za obeležavanje Dana srpskog jedinstva i zastave, kao i za očuvanje imovine Srba s prostora Federacije BiH.

„Sufinansirali smo 202 projekta iz regiona i dijaspore sa nešto više od 100 miliona dinara. To je duplo manje projekata nego prethodnih godina, ali išli smo na kvalitet više nego na kvantitet, te da dobre ideje značajnije podržimo i lakše propratimo realizaciju“, rekao je Gujon, obraćajući se poslanicima u Odboru za dijasporu i Srbe u regionu.

Pored kulturnih manifestacija, projekata koji se odnose na razvoj digitalnih komunikacija, rešavanja statusnih pitanja, ekonomskog povezivanja, Gujon je istakao da su podržana i 3 pilot projekta u Federaciji BiH, u Grahovu, Bosanskom Petrovcu i Posavini.

„Izdvojili smo nešto više od 9 miliona dinara kako bismo pokrenuli samoodržive projekte za  kupovinu steonih junica, krava muzara, kao i kupovinu opreme za pčelare u Grahovu, mehanizacije u Posavini. Ovakvi projekti su sada prvi put podržani“, istakao je direktor Uprave.

Gujon je rekao i da je prvi put sproveden poseban konkurs za osnivanje škola srpskog jezika u dijaspori, te da je Uprava za ovu namenu dala 20 miliona dinara.

„Otvorili smo škole gde ih ranije nije bilo, u Rusiji, Španiji, na Malti i proširili kapacitete postojećih škola u Austriji i Holandiji. Kao rezultat, imamo 20 odsto više dece koja uče srpski u dijaspori nego ranije“, rekao je.

Gujon je naglasio da je Uprava, dodeljivanjem nacionalnih priznanja istaknutim pojedincima u dijaspori i regionu u različitim oblastima delovanja, pokazala da država obraća pažnju na naše ljude i njihova dostignuća, kojima ne predstavljaju samo sebe, već i Srbiju.

U saradnji s institucijama Republike Srpske pokrenuta je kampanja za očuvanje imovine Srba poreklom iz Federacije BiH koji su tokom rata morali da je napuste i danas žive u različitim delovima sveta.

„Kampanjom, samo na društvenim mrežama, uspeli smo da dođemo do skoro 2 miliona Srba širom planete koji imaju imovinu u Federaciji i da ih pozovemo da se prijave institucijama u Republici Srpskoj kako bi izbegli da ostanu bez dedovine tokom usklađivanja zemljišnih i katastarskih knjiga u Federaciji“, rekao je Gujon.

Nedavno je održan Festival srpskog folklora u Cirihu, dodao je Gujon, a Uprava je, prema njegovim rečima, pomogla kulturno-umetničkim društvima u Švajcarskoj da kupe narodne nošnje za decu i za to izdvojila 5 500 000 dinara.

Direktor je za 2022. godinu najavio nekoliko važnih konkursa za sufinansiranje projekata koji doprinose učenju i očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma kao i unapređenju ekonomske saradnje Srba u dijaspori, regionu i matici.

Check Also

Gujon: Srbi, s imovinom u Federaciji, proverite da li je vaše prezime u registrima FBiH

Konferencija o zaštiti imovinskih prava Srba poreklom iz Federacije Bosne i Hercegovine okupila je danas …